Actual Social

Câți români au picat în plasa sms-ului cu link virusat! Autoritățile sunt copleșite

Câți români au picat în plasa sms-ului cu link virusat! Autoritățile sunt copleșite
Arhivă

Ofertele foarte tentante îi fac pe români să nu se gândească de două ori înainte să acceseze mesajele pe care le primesc pe telefoane. Nici măcar să verifice adresa expeditorului!

Așa s-a întâmplat recent, când un mesaj care anunța o vacanță la preț redus a făcut ravagii. Fără să se mai uite de unde provine oferta, mulți au descărcat fișierul atașat din cuprinsul sms-ului. Din fericire, nu a fost un atac cibernetic în toată regula, ci doar o testare a vigilenței românilor.

Românii au mușcat momeala…

În urma acestei testări, nu mai puțin de 20.000 de români au picat cu „brio”! Au căzut în plasa ofertei imbatabile și au deschis mesaj care anunţa o vacanță la preţ redus. Norocul lor a fost că nu au pățit nimic, pentru că era doar un test făcut de autorităţi.

Presupusa vacanţă la preţ redus era o campanie demarată de autorităţi pentru a preveni fraudele pe internet. A fost vorba despre un test conceput de polițiști și experți în securitate cibernetică, care a arătat că românii nu se asigură înainte de a accesa un link pe internet.

Au vrut să testeze vigilența pe internet

Vrând să testeze cât de vigilenți sunt românii când vine vorba despre ofertele care circulă pe internet, autoritățile au făcut publică o ofertă de vacanțe exotice, iar timp de trei zile, zeci de mii de persoane au deschis mesajul, fără să verifice absolut nimic înainte. Nici chiar prețul foarte mic nu le-a dat de gândit că ar putea fi vorba despre un atac cibernetic.

Dacă ar fi fost unul real, telefoanele sau laptopurile de pe care s-a accesat link-ul, dar și datele lor bancare ar fi fost compromise. De data acesta însă nu au pierdut nimic, ci doar au aflat că o vacanță în Maldive la preț de Eforie nu există.

Specialiştii vă sfătuiesc să nu accesați linkuri și să nu deschideți atașamente chiar dacă par trimise de o rudă sau de o instituție, cum ar fi o bancă. Trebuie să verificați cu mare atenție adresa de unde vine, pentru a nu cădea în plasa fraudelor pe internet.

De Paște, sute de mii de români au primit sms-uri cu linkuri virusate

Un grup de hackeri ruși, spun autoritățile, au atacat românii cu mesaje-momeală pe telefoane în care erau încurajați să acceseze un link virusat sau prin care victimele erau încurajate să-și ofere datele personale. Serviciile secrete românești au reușit să oprească atacul, însă nu se știe câte victime a făcut până în prezent.