Actual International

India are preşedinte. Pentru a doua oră, o femeie. Cine este Draupadi Murmu şi din ce trib face parte

India are preşedinte. Pentru a doua oră, o femeie. Cine este Draupadi Murmu şi din ce trib face parte

O femeie care provine dintr-o comunitate tribală marginalizată, Draupadi Murmu, a fost aleasă preşedinte a Indiei, cu susţinerea partidului premierului Narendra Modi, în urma alegerilor în Parlament. Draupadi Murmu, care face parte din tribul Santhal şi a avut susţinerea a peste jumătate dintre parlamentari, potrivit unor rezultate parţiale, publicate de către Comisia Electorală.

India are preşedinte. Pentru a doua oră, o femeie. Cine este Draupadi Murmu şi din ce trib face parte

O femeie care provine dintr-o comunitate tribală marginalizată, Draupadi Murmu, a fost aleasă preşedinte a Indiei, cu susţinerea partidului premierului Narendra Modi, în urma alegerilor în Parlament.

Draupadi Murmu, care face parte din tribul Santhal şi a avut susţinerea a peste jumătate dintre parlamentari, potrivit unor rezultate parţiale, publicate de către Comisia Electorală.

Victoria lui Murmu se datorează susţinerii  Partidului Naționalist Hindus Bharatiya Janata (BJP), al primului ministru Narendra Modi, care domină politica federală și statală, aflându-se în prezent la guvernare.

Premierul Modi a vizitat-o în New Delhi pe profesoara devenită politiciană și i-a oferit un buchet de flori. De asemenea, el a postat felicitări pe Twitter, spunând că „succesul ei exemplar motivează fiecare indian”.

„Ea a apărut ca o rază de speranță pentru cetățenii noștri, în special pentru cei săraci, marginalizați și asupriți”.

Cel mai apropiat rival al lui Murmu, Yashwant Sinha, susținut de opoziție – un fost membru al BJP și fost ministru de finanțe și afaceri externe – și-a transmis și el felicitări pe Twitter.

„India speră că, al 15-lea președinte al Republicii, funcționează în calitate de custode al Constituției fără teamă sau favor”, a scris Sinha.

Draupadi Murmu, a doua femeie preşedinte din istoria Indiei

Murmu este a doua femeie președinte a țării, după Pratibha Patil, care a deținut această funcție timp de cinci ani, din 2007, și îi va succeda lui Ram Nath Kovind, al doilea președinte din comunitatea Dalit, partea de jos a sistemului de caste hinduse.

Născută în districtul Mayurbhanj din statul Odisha din est, președinta aleasă și-a început cariera ca profesor înainte de a intra în politică.

Ea a ocupat funcții ministeriale în guvern și a fost guvernator al statului Jharkhand.

„Fiind o femeie tribală din îndepărtatul district Mayurbhanj, nu mă gândisem să devin candidatul pentru postul de vârf”, a spus ea reporterilor la scurt timp după nominalizarea ei în această lună.

Draupadi Murmu, în vârstă de 64 de ani, devine astfel prima preşedintă care provine dintr-un trib şi cea de a doua preşedintă a Indiei.

Cetăţenii din India, în mare parte din comunitățile tribale, au ieșit în stradă pentru a sărbători victoria doamnei Draupadi Murmu la alegerile prezidențiale. Oamenii din orașul natal al președintelui nou ales, în inima tribală a districtului Mayurbhanj din estul statului Odisha, au început deja să sărbătorească dimineața prin distribuirea dulciurilor, bătând tobe, dansând și cântând pentru victoria ei. Doamna Murmu aparține unuia dintre cele mai mari grupuri tribale din țară, familia Santhal.

Numirea doamnei Murmu de către BJP este lăudată chiar și de criticii partidului de guvernământ, deoarece numirea ei marchează reprezentarea poporului indigen al țării.

Populația tribală a Indiei cuprinde 104 milioane de oameni, sau aproximativ 8,6% din populația totală, o cohortă care a rămas în mare parte neglijată și, în general, nu are facilități de asistență medicală și educație în satele îndepărtate.

Analiștii au spus însă că introducerea ei în cea mai înaltă funcție electivă din țară se va schimba puțin pentru comunitatea ei.