Actual Diverse

Industria cărnii din România, aruncată la groapă. La Iași au fost gazați 23.000 de porci

Industria cărnii din România, aruncată la groapă. La Iași au fost gazați 23.000 de porci

Peste 23.000 de porci au fost deja gazaţi şi îngropaţi la periferia unei localități ieșene. Oamenii sunt revoltați, îngroziți, dar și speriați de molima care ucide porcii pe capete. Gospodarii au propria explicație, pe care o redăm în cele ce urmează.

Alertă la Iași, după ce peste 20 de mii de porci au fost gazaţi şi îngropaţi. Localnicii sunt revoltați și speriați de molima ucigașă

Două focare de pestă porcină africană (PPA) s-au înregistrat în numai două săptămâni, pe raza județului Iași. Primul focar de PPA a fost semnalat la o exploatație comercială din comuna Belceşti, unde 19.983 de capete de porcine au fost sacrificate. Cel de-al doilea focar din județul Iași a fost confirmat la o exploatație comercială din comuna Coarnele Caprei, cu 3.566 de capete de porcine.

Potrivit informațiilor DSP Iași, suspiciunea a apărut în data de 24.10.2022, când o scroafă a fost găsită moartă. De la acest animal s-au recoltat primele probe de organe, care au fost trimise imediat, în aceeași zi, la Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală din București.

Ulterior, după depistarea primul porc cu PPA, Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor IAȘI (DSVA) a luat și primele măsuri pentru a preveni difuzarea virusului din ferme. Așa au apărut și primele restricții asupra tranzitării porcilor din fermă, a fost suspendată activitatea abatorului din incinta aceleiași ferme și s-a trecut la inventarierea efectivelor de porci. Totodată, specialiștii au demarat efectuarea anchetei epidemiologice de cătrte specialițștii locali, pentru a identifica modul prin care virusul a pătruns în fermă.

Specialiștii spun că au urmat pașii care se recomandă în astfel de cazuri, potrivit actelor normative, pentru a închide focarele existente.

Animalele depistate cu PPA au fost gazate cu dioxid de carbon

Odată ce porcul este depistat cu PPA se cântărește, se duce la groapă, se despică la burtă ca să nu fermenteze, se dă cu var și se închide cu folie, după cum au explicat veterinarii locului.

„Prima etapă s-a terminat sâmbătă seară, operațiunea de ucidere și îngropare. Urmează etapa a doua, de curățenie, mecanică și dezinsecție”, a declarat Novenschi Bogdan Constantin, director executiv adjunct DSVA IAȘI pentru Ziarul de Iași.

Foto: ZdI

De ce s-au revoltat localnicii gospodari

Doar că acțiunea nu a rămas fără urmări neprevăzute de specialiștii veterinari și responsabilii locali.

Și aceasta deoarece după ce au fost decalarate oficial zonele de focar de pestă porcină africană, medicii veterinari au mers în satele din jur, pentru a lua în evidență toți porcii din gospodării, fapt ce a stârnit revoltă în rândul  localnicilor.

Oamenii s-au încrâncenat și au spus răspicat că nu primesc medicii sanitar-veterinari în curțile lor. Credința acestora este că, de fapt, dorința ascunsă a autorităților ar fi prăbușirea industriei cărnii din România, aceasta fiind o posibilă explicație, pentru care a ajuns și pesta porcină africană în la noi în țară.

Cu toate acestea, localnicii au fost înștiințați să nu își sacrifice animalele fără a anunța autoritățile locale. Oamenii au fost avertizați să nu vândă porcii în alte localități. În piața din comuna Belcești, care era anterior deschisă în fiecare vineri este afișat deja un mesaj cu textul: „Închisă temporar”.

Din fericire, în afară de cei aproape 24.000 de porci din ferme, nu au mai fost depistate alte cazuri de PPA: „În urma inspecțiilor clinice care s-au realizat și a verificărilor de exploatație, nu am mai găsit niciun alt  focar în afară de acestea două sau alte situații de porci bolnavi”, a adăugat Novenschi Bogdan Constantin.

Crescătorii de porci sunt liniștiți cu promisiunea despăgubirilor

Pe fondul nemulțumirilor, oficialii anunță că urmează ca fiecare gospodărie care a avut sau are de suferit de pe urma PPA va fi despăgubită. Mai exact, este vorba despre o comisie mixtă, dar care nu este însă în subordinea DSVA.

„Comisia mixtă are câte un reprezentant de la DSVA, Direcția Agricolă, Primărie și Oficiul județean de ameliorare și reproducție în zootehnie. Această comisie este în subordinea prefecturii, urmând ca ei să întocmească dosarele, care au început să se adune.

Până în acest moment a fost evaluarea, număratul și cântăritul. Sunt mai multe aspecte care se iau în considerare și se va întocmi un document final. Acesta ajunge la noi după ce proprietarul depune toate documentele”, a mai declarat directorul, mai sus menționat, al DSVA IAȘI.