Actual

Informații noi din ancheta bulgarilor despre avionul misterios. S-a aflat cine l-a așteptat la aterizare

Informații noi din ancheta bulgarilor despre avionul misterios. S-a aflat cine l-a așteptat la aterizare
Foto: avion misterios/ 24chasa.bg

Se știe că Parchetul bulgar a deschis o anchetă ca să afle cât mai multe amănunte despre avionul care a alertat șapte țări pentru că a intrat în spațiul lor aerian fără să ceară permisiune de zbor. Presa bulgară a găsit informații importante.

Avionul cumpărat din Lituania, de la un fost ofițer – pilot de vânătoare de către trei bărbați care vorbeau rusă, a survolat șapte state, nu patru cum s-a știut la început. Pe teritoriul Bulgariei, la aterizare, au ajuns doar doi bărbați. Ei au coborât din avionul misterios pe aeroportul din Târgoviște, orășel cu aceeași denumire cu cel din România.

Micuțul aeroport a fost dezafectat cu mulți ani în urmă, însă locul respectiv era cunoscut bine de către cei care au pilotat avionul și au aterizat acolo. La fel de bine erau cunoscute și celelalte locuri unde au poposit cu micuțul aparat pentru alimentare. S-au descoperit locuri noi în acest sens.

Șapte state a traversat ilegal avionul misterios: Lituania, Polonia, Slovacia, Ungaria, România, Serbia și Bulgaria. Până la această oră NATO nu a dat un punct de vedere tranșant despre acest caz. Toate țările survolate au știut de avion, dar nu au intervenit în forță considerând că nu este un zbor periculos.

Locurile unde avionul misterios a fost alimentat cu benzină

Fără îndoială, la „aventura” acestui zbor misterios a participat un grup numeros de persoane, bine organizat pe teritoriul mai multor țări. Nu este vorba doar de doi bărbați, văzuți în avion de către piloții americani și români când l-au escortat cu F16, și care au ajuns la aterizare în Bulgaria.

Până acum se știa că avionul (scos din uz în 2009) a alimentat în Ungaria. A aterizat lângă Debrețin, ca să alimenteze.

Directorul bazei din Hajdúszoboszló, István Juhos, a declarat că din avion au coborât două persoane și „au făcut ceva: probabil au alimentat din bidoanele pe care le aduseseră cu ei în avion”.

„Poliția a sosit la aeroport și a încercat să-l împiedice să decoleze din nou. Nu a reușit însă, iar după 10-15 minute avionul s-a ridicat din nou în aer”, a mai spus directorul.

Acolo au fost văzuți cinci bărbați cărând canistre cu benzină. Acum s-a descoperit o altă aterizare și alimentare.

Avionul misterios a aterizat pentru scurt timp la Vidin, înainte să ajungă în orașul bulgar Târgoviște, acolo unde a fost abandonat, scrie 24chasa.bg.

Doi motocicliști au așteptat sosirea aeronavei de mici dimensiuni pe un aeroport abandonat de lângă Vidin, la granița cu România. Aceștia au adus cu ei canistre cu combustibil, pentru alimentarea avionului, așa cum s-a întâmplat și în Ungaria.

Potrivit presei bulgare, aeroportul folosit pentru alimentare nu a mai fost utilizat pentru operarea zborurilor de 20 de ani.

După ce a alimentat la Vidin, avionul și-a continuat traseul până la Târgoviște, localitate bulgară unde a fost găsit de autorități acoperit cu o prelată. Avea motorul cald când autoritățile au ajuns la pista aeroportului dezafectat.

Persoanele care se aflau la bord, se presupune că doi bărbați, au fugit și nu au fost prinse nici până la această oră. Cine să fi fost ceilalți trei bărbați semnalați în Ungaria, cărând canistrele cu benzină?

Ancheta procurorilor bulgari continuă.