Actual Diverse

Instanța de judecată a stabilit o cautiune de 10 mii de euro în schimbul eliberării medicului din Timișoara

Instanța de judecată a stabilit o cautiune de 10 mii de euro în schimbul eliberării medicului din Timișoara
evz.ro

Medicul chirurg Marian Gașpar, șeful Secției de Chirurgie Cardiovasculară din anul 2003, de la Institutul de Boli Cardiovasculare din Timișoara, care a fost arestat preventiv, în data de 27 septembrie 2022, în urma unui flagrant de luare de mită, va fi pus în libertate, potrivit deciziei Curții de Apel Timișoara.

A primit mită între 100 și 2000 de euro

Șeful Secţiei Chirurgie Cardiovasculară din cadrul Institutului de Boli Cardiovasculare Timişoara, medicul Marian Gaşpar, fusese arestat preventiv, în urma unei decizii a magistraţilor de la Tribunal Timiş, fiind acuzat de luare de mită în formă continuată. Medicul ar fi primit sume între 100 şi 2.000 de euro de la şase pacienţi şi rude ale acestora pentru a-şi desfăşura atribuţiile de serviciu.

Comunicatul de presă al Parchetului de pe lângă Tribunalul Timiş

Într-un comunicat de presă al Parchetului de pe lângă Tribunalul Timiş se preciza următoarele: „În data de 26.09.2022, procurori din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Timiş au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de inculpatul M.G. sub aspectul săvârşirii infracţiunii de luare de mită în formă continuată (6 acte materiale). În fapt, s-a reţinut că în perioada 19.09. – 26.09.2022, în calitate de medic – şef Secţie Cardiologie, în cadrul unei unităţi spitaliceşti din municipiul Timişoara, în realizarea aceleiaşi rezoluţii infracţionale, inculpatul ar fi pretins, indirect şi primit, de la şase pacienţi sau de la aparţinători ai acestora, sume de bani, în lei sau în valută, cuprinse între 100 euro şi 2.000 euro, în legătură cu activitatea desfăşurarea conform atribuţiilor de serviciu”.

Aproape două luni de închisoare

La aproape două luni de la încătușare și trimiterea după gratii, medicul Marian Gaspar va fi eliberat, chiar dacă, la termenul din data de 04.11.2022, Tribunalul Timiș i-a respins, ca nefondată, cererea sa de înlocuire a arestului preventiv cu control judiciar pe cauțiune.

10.000 de euro pentru libertate

În cele din urmă, instanța a decis ca medicul Marian Gașpar să plătească o cauțiune de 50.000 lei în schimbul libertății.

În hotărârea instanței de apel se arată următoarele: „Constată, cu opinie majoritară, admisibilă cererea de înlocuire a arestului preventiv cu controlul judiciar pe cauțiune, formulată de inculpatul G.M., în prezent deținut în CRAP – IPJ Timis. Stabilețte cuantumul cauțiunii la suma de 50.000 lei și stabilește termen pentru plata cauțiunii la data de 18.11.2022”, potrivit ziuadevest.ro.