Diverse

Rusia spune că trupele lor au fost ucise într-un atac devastator cu rachete fiindcă unii soldați au folosit telefoane mobile

Rusia spune că trupele lor au fost ucise într-un atac devastator cu rachete fiindcă unii soldați au folosit telefoane mobile

Ministerul rus al Apărării spune că foarte mulți dintre soldații săi au murit într-un atac ucrainean recent în regiunea Donețk, deoarece soldații foloseau telefoane mobile care le-au dezvăluit locația.

În ajunul Anului Nou, trupele rusești au fost atacate în orașul ucrainean Makiivka, ocupat de Rusia. Rușii spun că au fost loviți de trupele ucrainene echipate cu lansatoare de rachete de artilerie de mare mobilitate (HIMARS), furnizate de SUA.

Dar, într-o declarație postată marți pe canalul Telegram al Ministerului Apărării, rușii și-au învinuit proprii soldați că „au permis inamicului să localizeze și să determine coordonatele locației personalului militar pentru a lansa un atac cu rachete”.

„Este deja evident că principalul motiv pentru ceea ce s-a întâmplat a fost pornirea și utilizarea masivă – contrar interdicției – de către personal a telefoanelor mobile într-o zonă de rază de acțiune a armelor inamice”, se arată în declarația ministerului rus al apărării.

Marți, Rusia a declarat că 63 dintre soldații săi au murit în atacul de Anul Nou al forțelor ucrainene. Declarația ministerului apărării de pe Telegram a raportat ulterior un număr de 89 de morți.

Armata ucraineană a raportat un număr mai mare de victime rusești în urma atacului – aproximativ 400 – dar această cifră nu a fost verificată.

Folosirea telefoanelor mobile pe câmpul de luptă de către soldați a devenit un risc tot mai mare pentru ruși, dar a fost un avantaj pentru Ucraina, care a folosit apelurile interceptate pentru a localiza trupele rusești încă de la începutul războiului.

O investigație a New York Times publicată luna trecută a constatat că forțele ucrainene au descoperit creșteri ale numărului de apeluri frenetice de la numere străine și le-au folosit pentru a localiza cu precizie locația trupelor rusești.

„I-am ascultat pe soldații ruși în timp ce intrau în panică și își sunau prietenii și rudele”, a declarat un oficial ucrainean pentru The Times. „Au folosit telefoane obișnuite pentru a lua decizii cu privire la mișcările lor ulterioare.”