Actual Diverse

Interzicerea unor posturi TV rusești la Chișinău a fost luată și în UE, însă măsura a fost foarte clar explicată populației

Interzicerea unor posturi TV rusești la Chișinău a fost luată și în UE, însă măsura a fost foarte clar explicată populației
Infoactual

Șeful Delegației UE la Chișinău salută decizia suspendării presei de propagandă, dar crede că nu există o informare clară a populației din Republica Moldova, în acest sens, motiv pentru care societatea civilă moldovenească este total bulversată.

Șeful Uniunii Europene la Chișinău: Decizia de interzicere a unor TV rusești a fost luată și în UE, însă măsura a fost foarte clar explicată populației

Autoritățile de la Chișinău trebuie să continue prezentarea argumentelor care au determinat Comisia Situații Excepționale să suspende licențele de emisie pentru cele șase posturi TV, care emiteau pe teritoriul Republicii Moldova.

Opinia aparține șefului Delegației Uniunii Europene (UE) la Chișinău, Janis Mazeiks. Potrivit diplomatului european, o decizie similară de interzicere a unor TV rusești a fost luată și în Uniunea Europeană, însă decizia comunității europene a fost foarte clar explicată populației, potrivit IPN.

Foto: IPN

Sunt justificate limitările libertății de exprimare în acest caz, dar îngrădirea acestei libertăți trebuie bine explicată societății, spune oficialul european.

Ambasadorul UE la Chișinău a declarat că în contextul războiului din Ucraina și a propagandei tot mai agresive venite din partea Federației Ruse, sunt justificate unele limitări ale libertății de exprimare. Diplomatul spune că orice decizie de îngrădire a libertății de exprimare trebuie foarte bine explicată societății.

Janis Mazeiks în cadrul emisiunii „Puncte de Reflecție” de la Vocea Basarabiei a spus diplomatic, dar cu subiect și predicat, următoarele:

„Pentru Uniunea Europeană libertatea de exprimare este un drept fundamental. În același timp există anumite limitări care sunt posibile pentru acest drept și după cum s-a văzut Uniunea Europeană la fel a impus anumite sancțiuni cu privire la unele canale de televiziune care difuzau informația din Rusia, mai exact, propagandă și dezinformare, care incita la ură și reflecta incorect războiul din Ucraina.

Noi vedem că Republica Moldova este afectată de dezinformare și propagandă, care este legată de războiul din Ucraina și noi la fel am fost martori că aceste canale care au fost suspendate au fost avertizate și amendate de către Consiliul Audiovizualului în trecut. La fel am văzut că decizia care a fost luată și publicată de CSE a fost una foarte succintă.”

Diplomatul european consideră că autoritățile de la Chișinău trebuie să vină cu explicații suplimentare privind necesitatea suspendării licențelor de emisie e celor șase posturi TV.

„Aș vrea doar să încurajez autoritățile statului să continue această activitate explicativă, pentru a fi clar tuturor de ce a fost luată această decizie, fiindcă inițial a ridicat mai multe semne de întrebare și probabil asta este una din diferențele dintre sancțiunile impuse de Uniunea Europeană și acestea, deoarece în cazul UE este foarte clar pentru ce sunt aplicate anumite sancțiuni, astfel încât să fie pe înțelesul populației și acesta este un aspect foarte important.”

Amintim că vineri, 16 decembrie 2022, Comisia Situații Excepționale (CSE) a Republicii Moldova a retras licența pentru șase posturi TV: Primul în Moldova, RTR Moldova, Accent TV, NTV Moldova, TV6, Orhei TV.

Decizia CSE are la bază lista de constatări ale Consiliului Audiovizualului (CA) Moldova, precum lipsa unei informări corecte în reflectarea evenimentelor naționale, dar și a modului agresiv de prezentare a războiului Rusiei în Ucraina, influențat puternic de propaganda rusă de la Moscova.

Despre această decizie a scris și Infoactual într-o ediție anterioară, relatând în perfectă concordanță cu opinia oficialului european de la Chișinău, evidențiind faptul că foarte mulți oameni simpli din popor nu au înțeles, în totalitate, de ce a fost necesară această măsură. Prin urmare, o mai bună comunicare ar fi necesară, dar și oportună.