Actual Lifestyle

Întreruperi masive de curent în Republica Moldova. Ce spun oficialii modoveni

Întreruperi masive de curent în Republica Moldova. Ce spun oficialii modoveni
Infoactual

Se repetă situația din 15 noiembrie 2022 și încă o dată, Republica Moldova se confruntă cu întreruperi masive de energie electrică în toată țara. Amănunte în acest sens, în cele ce urmează.

Întreruperi masive de curent în toată Republica Moldova. Ce spun oficialii modoveni

Republica Moldova se confruntă cu întreruperi masive de energie electrică în întreaga țară, Ca urmare a bombardamentului Rusiei împotriva sistemului energetic ucrainean din ultima oră.

Haos în Republica Moldova. Telefoanele mobile și internetul nu funcționează, spitalele și instituțiile de stat au pornit generatoarele, școlile s-au închis.

Transportul public de asemenea nu funcționează, majoritatea mijloacelor de trasport în comun  fiind troleibuzele electrice, după cum au povestit oamenii de acolo. Semafoarele, de asemenea, nu funcționează.

Pe Telegram, viceprim-ministrul Andrei Spînu s-a adresat oamenilor cu un mesaj, menit să îi liniștească:

„Dragi cetățeni, azi avem repetarea situație din 15 Noiembrie. Urmare a bombardamentului Rusiei împotriva sistemului energetic ucrainean din ultima oră, avem întreruperi masive de energie electrică în toată țara. Moldelectrica lucrează pentru restabilirea conectării la energia electrică. Voi reveni cu informații suplimentare în cel mai scurt timp.”

Specialiștii Modelectrica au anunțat și ei la rândul lor că lucrează acum pentru restabilirea energiei, în Moldova de peste Prut.

Amintim că la data de 15 noiembrie a.c., una dintre liniile de alimentare cu electricitate s-a deconectat automat în urma bombardamentelor armatei ruse în mai multe zone din Ucraina. Spre deosebire de situația de acum, la data de 15 noiembrie, pana de curent nu a avut o asemenea amploare, masivă.

”Rusia a lăsat Moldova în întuneric…Furnizarea energiei se va restabili și oameni vor avea din nou lumină,” a transmis, printre altele, Maia Sandu, președintele în exercițiu.

S-au întețit bombardamentele în Ucraina

Din câte se știe, după incidentul cu Polonia, Rusia a intensificat excesiv, bombardamentele asupra infrastructurii esenţiale din Ucraina. Ministerul Apărării de la Moscova susţine că atacurile vizează doar infrastructura utilizată de industria militară ucraineană.

Miercuri, 23 noiembrie, a fost bombardată și o maternitate în Zaporojie unde a murit un bebeluș născut cu două zile în urmă. Bebelușul a murit în mod tragic. în urma unui atac inopinant cu rachete rusești asupra maternității ucrainene.

Clădirea cu două etaje a maternității a fost distrusă, au declarat salvatorii pe rețelele de socializare, adăugând că în interiorul clădirii se afla „o femeie în travaliu cu un nou-născut, precum și un medic”. Salvatorii au transmis: „În urma atacului, un bebeluș născut în 2022 a murit, iar femeia și medicul au fost salvați din dărâmături”.