Actual Diverse

Inundații apocaliptice în Creta. Apele au atins chiar și trei metri. Video

Inundații apocaliptice în Creta. Apele au atins chiar și trei metri. Video
ekathimerini.com

În Marea Britanie, specialiștii sunt îngrijorați de faptul că temperaturile sunt ridicate, peste nivelul obișnuit al perioadei de toamnă, în timp ce Grecia a avut parte în acest weekend de inundații apocaliptice.

Inundații apocaliptice în Creta. Apele au atins chiar și trei metri. Video

Ploile torențiale, adevărate furtuni, urmate de inundații masive, au făcut un adevărat prăpăd în Insula Creta. Un bărbat a murit înecat, iar alte câteva persoane au fost date dispărute.

Fenomenele meteo inimaginabile și vremea rea s-a dezlănțuit cel mai puternic în estul insulei Creta, unde în doar câteva ore a căzut o treime din cantitatea de precipitații înregistrată, de obicei, intr-un an.

Timp de câteva ore a plouat încontinuu, iar acest timp a fost suficient pentru a instala haosul în insula grecească Creta din Grecia. Chiar autoritățile au descris imaginile de coșmar ca fiind un „dezastru de proporții biblice”, recunoscând totodată că furtunile violente au luat pe toată lumea prin surprindere.

Imaginile filmate de localnici arată amploarea dezastrului într-un loc care până mai ieri era plin de turiști. Guvernatorul insulei Creta, Stavros Arnaoutakis, cu referire la inundațiile teribile a spus: „Într-o perioadă foarte scurtă, a căzut o cantitate mare de apă.”

Localnicii nu se așteptau ca natura să se dezlănțuie cu așa putere peste ei și casele lor. Ca dovadă este faptul că într-o singură oră, peste 500 de oameni au cerut ajutor de urgență.

„Inundații majore au avut loc în regiunile Heraklion și Lasithi, din Creta. Gravitatea fenomenului la nivel local a depășit orice prognoză meteorologică” a delarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Pompieri, Giannis Artopios, citat de media.

Imaginile sunt de nedescris, cuvintele sunt prea simple pentru a descrie tragedia locului cunoscut cândva ca fiind ”raiul pe Pământ”. În unele locuri, apele învolburate au atins chiar și trei metri. Mai multe mașini au ajuns în mare, altele au fost aruncate de forţa puhoaielor și înfinte în garduri.

Cele mai multe pagube sunt în Agia Pelagia, o stațiune din nordul insulei, unde torenții au măturat totul în cale.

„E o tragedie. E un peisaj sfâșietor. Avem de-a face cu o catastrofă biblică. Suntem îndurerați. Aceste inundații sunt cele mai grave dintre toate care s-au mai întâmplat,” a povestit primarul din Malevizi, Menelaos Mpokeas.

Și duminică a fost o zi dificilă, cu vreme rea atât în Creta, cât și în insulele din jur, inclusiv în Rodos.