Info Actual

Info Actual > Politică > Iohannis avertizează: „Pericolul nu a trecut”
Politică

Iohannis avertizează: „Pericolul nu a trecut”

Președintele Klaus Iohannis a ieșit cu o nouă declarație publică într-o conferință de presă în condiții speciale. Acesta a subliniat faptul că după 15 mai, România nu va reveni la normalitate. Experţii  spun că  nu ştim când vom reveni la o viaţă normală, aşa că vor rămâne foarte multe restricții în vigoare.

„Repet: pericolul nu a trecut. Pericolul nu a trecut şi este nevoie în continuare de maximă atenţie. Faptul că din 15 mai este posibil să relaxăm anumite măsuri nu înseamnă în niciun caz că revenim la viaţa noastră normală pe care am avut-o înainte de epidemie.

Deci 15 mai, dragii mei, nu înseamnă o revenire bruscă la normalitatea pe care am cunoscut-o. În realitate, experţii ne spun că nici nu ştim când vom reveni la o viaţă normală, aşa cum o ştim noi de dinainte de pandemie. Vor rămâne foarte multe restricții în vigoare, nu vom putea să ne întâlnim decât maximum câte trei, nu vom putea, o vreme destul de bună, să ieșim, de exemplu, la restaurant sau la mall.

Nu vom putea, imediat după 15 mai, nici măcar să plecăm din localitate, decât dacă avem un motiv foarte serios. Aceste lucruri, sigur, vor fi încă detaliate. În majoritatea unităților, fie ele comerciale sau economice sau de stat, la ușă va fi cineva care ne măsoară temperatura, să vedem şi să nu permitem accesul persoanelor bolnave, fiindcă ele reprezintă un risc. Iată câte și mai câte restricții vom avea.

Marile festivaluri probabil nu vor avea loc în acest an. Nu putem să riscăm să avem un număr mare de persoane adunate într-un loc. Ştiu că sunt mulți care își doresc, de exemplu, să se reia competițiile sportive. Dacă se vor relua, atenție, dacă se vor relua, există o probabilitate mare să se reia fără spectatori. Deci lucrurile, în niciun caz, nu vor intra, din păcate, repede în normalitate, iar măsurile pe care le vom lua de reducere a restricțiilor vor fi graduale, nu se întâmplă totul dintr-o dată. În 15 mai va fi ceva, de la 1 iunie, dacă totul merge bine, atenție, încă ceva, din 15 iunie încă ceva, din 30 iunie sau 1 iulie încă ceva și întotdeauna cu ochii pe statistică. Dacă după o măsură crește dintr-o dată numărul de bolnavi, măsura se ia înapoi, nu avem ce face. Deci trebuie să fim foarte, foarte atenți”, a transmis șeful statului, potrivit RRA.