Actual Politică

Iohannis, către noii judecători ai CCR: Să vegheaţi la respectarea Constituţiei şi să fiţi un factor de echilibru în societate

Iohannis, către noii judecători ai CCR: Să vegheaţi la respectarea Constituţiei şi să fiţi un factor de echilibru în societate

Vă doresc să vegheaţi la respectarea Constituţiei şi să fiţi un factor de echilibru în societatea din România, a fost mesajul preşedintelui Klaus Iohannis pentru cei trei membri ai Curţii Constituţionale care au depus astăzi jurământului de învestitură la Palatul Cotroceni. Au depus jurământul ca judecători ai CCR Mihaela Ciochină, Iuliana Scântei şi Bogdan Dimitrie Licu. Mandatele acestora sunt de nouă ani.

Iohannis, către noii judecători ai CCR: Să vegheaţi la respectarea Constituţiei şi să fiţi un factor de echilibru în societate

Preşedintele Klaus Iohannis le-a urat succes noilor judecători constituţionali,

„Este o muncă de mare răspundere şi sunt convins că o veţi duce cu succes la un bun sfârşit. La fel, doresc mult succes judecătorilor constituţionali care îşi continuă mandatul şi tuturor împreună vă doresc să vegheaţi la respectarea Constituţiei şi să fiţi un factor de echilibru în societatea din România”, a afirmat el.

La ceremonie au asistat şi premierul Nicolae Ciucă, preşedintele Senatului, Florin Cîţu, şi preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu.

În 3 mai, Camera Deputaţilor a adoptat numirea prim-adjunctul procurorului general Bogdan Licu, propus de PSD, în funcţia de judecător al Curţii Constituţionale, în locul lui Valer Dorneanu. Tot atunci, Senatul a votat-o pe senatoarea PNL Laura Iuliana Scântei ca judecător al CCR, pentru un mandat de 9 ani, începând cu 11 iunie. USR a contestat la CCR cele două numiri. Curtea Constituţională a României a respins, în 18 mai, sesizările USR cu privire la numirea de către Parlament în funcţia de judecător al CCR a lui Bogdan Licu şi a Iuliei Scântei.

Vineri, preşedintele Klaus Iohannis a semnat decretul privind eliberarea din funcţia de procuror a lui Dimitrie-Bogdan Licu, prim-adjunct al procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, acesta pensionându-se, începând din 10 iunie. Tot vineri, Klaus Iohannis a eliberat-o din funcţia de consilier prezidenţial la Departamentul Legislativ pe Mihaela Ciochină, numită judecător al Curţii Constituţionale.

Judecătorul Marian Enache este noul preşedinte al Curţii Constituţionale

Judecătorii Curții Constituționale au ales noul președinte al Curții, iar acesta este Marian Enache. El a fost votat cu 8 voturi din 8 și va fi noul președinte al Curții Constituționale.