Actual Politică

Iohannis, de la înmormântare la Adunare. De ce pleacă președintele cu soția în turneu american și cu cine se întâlnește

Iohannis, de la înmormântare la Adunare. De ce pleacă președintele cu soția în turneu american și cu cine se întâlnește

Săptămâna viitoare va fi una plină de evenimente pentru preşedintele Klaus Iohannis. Acesta va participa luni, la Londra la funeraliile Reginei Elisabeta, iar a doua zi va pleacă împreună cu soţia sa, Carmen într-un turneu în SUA care va acoperi cel puțin ambele coaste ale continentului.

Iohannis, de la înmormântare la Adunare. De ce pleacă președintele cu soția în turneu american și cu cine se întâlnește

Astfel, Iohannis va participa la lucrările celei de a 77-a Adunări Generale a ONU, la New York, care se desfășoară între 20-26 septembrie, unde se vor dezbate probleme majore, cu participarea inclusiv a delegației Rusiei, condusă de ministrul de Externe Serghei Lavrov.

Klaus Iohannis va fi însoţit şi de ministrul Educaţiei

Participarea lui Klaus Iohannis a fost confirmată şi de ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu. Acesta a anunţat că mai multe proiecte realizate în cadrul Agenţiei Universitare a Francofoniei (AUF) privind susținerea între mediul economic și mediul academic, între universități și societate vor fi dezbătute, în septembrie, la Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU), care va avea loc la New York, în Statele Unite ale Americii.

La acest eveniment vor participa atât Klaus Iohannis, cât și Sorin Cîmpeanu.

„Klaus Iohannis va coprezida componenta de educație din Adunarea Generală ONU. Este un lucru remarcabil și onorant pentru România. Voi fi în delegația președintelui. Voi participa și în calitate de președinte AUF la secțiunea dedicată”, a zis Sorin Cîmpeanu. La Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) se vor discuta cele mai importante teme de educație la nivel mondial.

Pe 22 septembrie, Klaus şi Carmen Iohannis se vor întâlni cu reprezentanții comunității românești în sala de bal a hotelului Ritz Carlton

De asemenea, pe 22 septembrie, conform informațiilor Inpolitics, Iohannis și soția sa se vor afla pe coasta de Vest, la San Francisco, unde, în sala de bal a hotelului Ritz Carlton, va avea loc la orele serii o recepție în cadrul căreia președintele se va întâlni cu reprezentanții comunității românești.

Manifestarea se înscrie în celebrările sfertului de secol scurs de la semnarea Pactului Strategic dintre România și SUA. Nu e clar în acest moment dacă președintele și soția vor sta în SUA pe durata întregii săptămâni viitoare, cât ține Adunarea ONU, și dacă mai are prevăzute în agendă și alte deplasări pe teritoriul american pentru celebrarea parteneriatului.

În 2021, Klaus Iohannis a sfidat recomandarea de a participa online, şi s-a deplasat la New York

În septembrie anul trecut, la precedenta Adunare a ONU, Klaus Iohannis a mers la New York sfidând solicitarea adresată de SUA șefilor de stat și de guverne de a nu participa, pe cât posibil, fizic la lucrări, limitându-se la prezență virtuală, ”pentru a împiedica transformarea sesiunii ONU într-un eveniment super-răspânditor de coronavirus” după cum se arăta în nota diplomatică transmisă celor 192 de lideri.