Actual

Ion Iliescu, încă un mesaj trist la moartea unui șef de stat. Ce l-a legat de Regina Elisabeta

Ion Iliescu, încă un mesaj trist la moartea unui șef de stat. Ce l-a legat de Regina Elisabeta

Fostul preşedinte, Ion Iliescu mai mic cu patru ani decât Regina Elisabeta a primit o invitaţie la un dejun la Palatul Backingham în anul 2004, la finalul ultimul său mandat de preşedinte.

Astăzi, Ion Iliescu, un personaj foarte discret în ultimii ani, a scris pe blogul său un mesaj de adio pentru Regina Elisabeta. Săptămâna trecută a mai avut unul, pentru Mihai Gorbaciov.

În 2004, Ion Iliescu a primit cadou de la Regina Elisabeta o invitaţie la un dejun la Palatul Backingham

El a amintit că victoria Marii Britanii în cel de-al Doilea Război Mondial, la care Regina a participat direct, ca toată generaţia din care a făcut parte, a fost începutul unor reforme economice şi sociale ce au influenţat atât continentul european, cât şi întreaga lume.

„Şi-a făcut datoria care-i revenea în sistemul politic britanic, fără ezitare şi fără să se lase purtată de convingerile sale personale, oricât de greu i-a fost asta, în momente delicate din viaţă. A fost o personalitate puternică şi complexă, dincolo de imaginea care ni se prezintă, ca de obicei, în astfel de momente”, a scris Ion Iliescu, pe blogul său.

Fostul preşedinte a subliniat că relaţiile României cu Marea Britanie au fost neaşteptat de corecte în această „lungă domnie” a Reginei Elisabeta a II-a, Marea Britanie fiind un partener activ în efortul de industrializare şi de modernizare a economiei României şi a ajutat la pregătirea unor elite intelectuale şi tehnice.

„Relațiile României cu Marea Britanie au fost neașteptat de corecte, în această lungă domnie a Reginei Elisabeta a  II-a. Marea Britanie a fost un partener activ în efortul de industrializare și de modernizare a economiei României, a ajutat la pregătirea unor elite intelectuale și tehnice.

Ion Iliescu mai spune că Regina a contribuit la formarea personalului necesar aderării noastre la UE şi la NATO.

„Marea Britanie este o destinaţie predilectă pentru români, în ciuda ieşirii ţării din UE. Am avut ocazia să o cunosc şi să discut cu Regina, dincolo de constrângerile protocolului. O personalitate puternică, deschisă către problemele care dominau agenda publică, şi cu simţul umorului. Şi care nu a uitat o clipă de interesele ţării al cărui şef de stat era! Păstrez o amintire puternică întâlnirii din 2004, în cadrul vizitei private în Marea Britanie, când Regina a oferit un dejun privat, la care a participat şi marea noastră balerină Alina Cojocaru” a detaliat Ion Iliescu.

 

În 2004, Ion Iliescu a fost primit de Regina Elisabeta

La finalul de mandat, în anul 2004, Ion Iliescu a primit un cadou neaşteptat din partea Reginei Elisabeta a II-a, o invitaţie la un dejun la Palatul Backingham.

Întâlnirea a avut loc în data de 20 octombrie 2004, iar Iliescu a fost însoţit de încă cinci persoane, dintre care trei consilieri prezidenţiali, Corina Creţu, Simona Miculescu şi Victor Opaschi. Lor li s-a alăturat ambasadorul Romaniei la Londra Dan Ghibernea, dar invitatul de onoare al presedintelui a fost balerina Alina Cojocaru, prim-solistă la Covent Garden, care la vremea respectivă era considerată cea mai bună din lume.

Foto: Facebook Corina Creţu

În semn de recunoştinţă, Ion Iliescu i-a oferit Reginei Elisabetei a II-a un costum tradiţional românesc.