International

Israel, atac masiv în Gaza. Au fost lovite centrele de comandă ale Hamas

Israel, atac masiv în Gaza. Au fost lovite centrele de comandă ale Hamas
sursa foto profimedia

Israelul a bombardat luni Gaza cu mai multe lovituri aeriene. Înainte de o operațiune terestră anticipată în enclava palestiniană asediată. În timp ce Națiunile Unite au avertizat că civilii nu mai au unde să se adăpostească. Semn că războiul se extinde, avioanele israeliene au lovit, de asemenea, sudul Libanului în timpul nopții. Iar trupele israeliene s-au confruntat cu palestinienii din Cisiordania ocupată, au declarat locuitorii.

Duminică, mai multe ajutoare au trecut granița în Gaza. Însă agenția umanitară a ONU a declarat că este vorba doar de o mică parte din cantitatea necesară pentru a ajuta o populație disperată. Care duce lipsă de alimente, apă, medicamente și combustibil.

Israel, atac masiv în Gaza

Autoritățile sanitare din Gaza au declarat că cel puțin 4.600 de persoane au murit în cele două săptămâni de bombardamente israeliene. După un atac din 7 octombrie al militanților Hamas asupra comunităților din sudul Israelului. Atac în care 1.400 de persoane au fost ucise și 212 au fost luate ca ostatici. Armata israeliană a declarat luni dimineață că în ultimele 24 de ore a lovit peste 320 de ținte din Gaza. Inclusiv un tunel care adăpostea luptători Hamas și zeci de posturi de comandă și de observare.

Într-un comunicat, armata israeliană a precizat că a distrus situri „susceptibile de a pune în pericol trupele. Care se pregătesc la periferia Gaza pentru o manevră terestră”. Precum și zeci de poziții de lansatoare de mortiere și de rachete antitanc. Presa palestiniană a relatat că atacurile israeliene s-au concentrat asupra centrului și nordului Fâșiei Gaza. Un atac asupra unei case din apropierea taberei de refugiați Jabalia din nordul Gaza a ucis mai mulți palestinieni.

Atacul terestru

Trupele și tancurile israeliene sunt acum adunate în masă la granița dintre Israel și Gaza. Dar nu este clar cât de curând ar putea lansa o invazie terestră menită să elimine Hamas.

Întrebat, într-un interviu pentru Radio Armata, dacă Washingtonul face presiuni asupra Israelului pentru a amâna acest lucru, adjunctul ambasadorului Israelului în SUA, Eliav Benjamin, a semnalat care este situația. „Noi și administrația americană am fost în dialog încă din prima zi. Ei înțeleg că noi ducem războiul în conformitate cu interesele noastre. În cele din urmă, vom face ceea ce trebuie să facem atunci când trebuie să facem acest lucru.” a spus Eliav Benjamin. Zone întinse din Gaza au fost distruse de campania de bombardamente.

Locuitori terifiați

Biroul umanitar al ONU a declarat că aproximativ 1,4 milioane din cei 2,3 milioane de locuitori din Gaza sunt acum strămutați în interiorul țării. Mulți dintre ei căutând refugiu în adăposturile de urgență supraaglomerate ale ONU.

Israelul a ordonat locuitorilor din Gaza să evacueze partea de nord pentru a evita să fie prinși în lupte. Dar ONU a declarat că, potrivit unor date, sute și poate mii de persoane care au fugit se întorc acum în nord. Din cauza bombardamentelor din sud și a lipsei de adăpost.

Conflict în Orientul Mijlociu

Temerile că războiul dintre Israel și Hamas s-ar putea transforma într-un conflict mai amplu în Orientul Mijlociu au crescut în weekend. Washingtonul avertizând asupra unui risc semnificativ pentru interesele SUA în regiune. Statele Unite au anunțat o nouă desfășurare de sisteme avansate de apărare aeriană.

De-a lungul graniței de nord a Israelului cu Libanul, gruparea Hezbollah, susținută de Iran, s-a confruntat cu forțele israeliene în sprijinul Hamas, în cea mai mortală escaladare a violențelor la frontieră de la războiul dintre Israel și Hezbollah din 2006, conform Reuters .