International

Israel nu-l va ierta pe Lavrov pentru comentariul legat de originile evreiești ale lui Zelenski și Hitler

Israel nu-l va ierta pe Lavrov pentru comentariul legat de originile evreiești ale lui Zelenski și Hitler

Ministrul israelian de externe Yair Lapid a reacționat rapid la declarațiile făcute duminică de omologul său rus, Serghei Lavrov. Intervenția lui a fost fermă și dură.

Israel nu-l va ierta pe Lavrov pentru comentariul legat de originile evreiești ale lui Zelenski și Hitler

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a declarat că faptul că președintele Ucrainei este evreu nu contrazice afirmațiile Moscovei că a lansat invazia pentru a „denazifica” țara, susținând că până și Hitler „avea sânge evreiesc”, scrie Times of Israel.

Publicația a relatat că într-un interviu acordat postului italian de știri Zona Bianca, Lavrov a fost întrebat cum poate președintele rus Vladimir Putin să afirme că a încercat să „denazifice” Ucraina, în condițiile în care Volodimir Zelenski, președintele ales în mod democratic al țării, este evreu.

Lavrov a râs și a dat un răspuns care a creat stupoare. „Și ce dacă Zelensky este evreu. Acest fapt nu anulează elementele naziste din Ucraina. Cred că și Hitler avea sânge evreiesc”, a spus Lavrov, adăugând că „unii dintre cei mai mari antisemiți sunt evrei”.

Declarațiile lui Lavrov sunt „de neiertat, scandaloase”

Ministrul israelian de externe Yair Lapid a reacționat în această dimineață și l-a criticat dur pe Lavrov. El a catalogat declarațiile demnitarului rus ca fiind „de neiertat, scandaloase și o greșeală istorică”.

Lapid a adăugat că Israelul așteaptă scuze și că ambasadorul rus va fi convocat la ministerul israelian de externe, potrivit Haaretz.

Dani Dayan, președintele Yad Vashem, memorialul israelian al celor șase milioane de evrei uciși în Holocaust, a calificat comentariile lui Lavrov drept „o insultă și o lovitură dură pentru victimele adevăratului nazism”.

Vorbind la postul de radio Kan din Israel, Dayan a declarat că Lavrov răspândește „o teorie a conspirației antisemite fără niciun fundament real”.

NATO şi UE au cedat în faţa dominaţiei SUA, afirmă ministrul rus de externe Serghei Lavrov

Declarațiile lui Serghei Lavrov au făcut înconjurul lumii, fiind publicate de toate marile publicații internaționale. Redăm câteva dintre ele.

„NATO şi Uniunea Europeană s-au resemnat cu faptul că ‘stăpânul casei’ este la Washington”, a declarat Lavrov.

Lavrov a acuzat de asemenea SUA şi Canada că antrenează „subdiviziuni neonaziste” care s-au infiltrat în rândurile armatei ucrainene, făcând referire în special la regimentul Azov.

„Americanii, dar în special canadienii au jucat un rol central în pregătirea de subdiviziuni ultraradicale şi deschis neonaziste pentru Ucraina”.
Lavrov a declarat de asemenea că Rusia nu caută o schimbare de regim în Ucraina şi că războiul declanşat prin invazia sa vrea „să garanteze securitatea populaţiei din est”, potrivit EFE.

„Nu vrem ca (preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski) să se predea, ci să dispună încetarea ostilităţilor. Scopul nostru nu este o schimbare de regim în Ucraina, asta este specialitatea SUA”, a spus ministrul rus de externe, în primul său interviu pentru media europene de la începerea invaziei ruse în Ucraina, la 24 februarie.