Actual Politică

Iulian Iancu, noul şef al ANRE votat în lipsă. Coaliția PSD-PNL-UMDR a votat un CV

Iulian Iancu, noul şef al ANRE votat în lipsă. Coaliția PSD-PNL-UMDR a votat un CV
Facebook

Un nou scandal a explodat astăzi în Parlament, legat tot de ANRE. După ce Alexandru Stănescu a avut o candidatură controversată, acum a venit rândul lui Iulian Iancu să fie votat în lipsă de către partidele din coaliția de guvernare.

Iulian Iancu, noul şef al ANRE votat în lipsă. Coaliția PSD-PNL-UMDR a votat un CV

Reprezentanții coaliției PSD-PNL-UMDR din comisiile reunite pentru industrii ale Parlamentului au vot astăzi noul reprezentant al legislativului în Comitetul de reglementare al ANRE (Agenția pentru Reglementare în Energie). Coaliția de guvernare a refuzat însă să îi cheme pe cei patru candidați la audieri în comisie.

Parlamentarii au avut în față doar CV-ul candidatului, o situație similară cu cea a lui Alexandru Stănescu, cel care a demisionat între timp.

În schimb, parlamentarii au modificat legea și acum au putut vota fără prezența efectivă a candidatului. Cei de la USR au contestat această procedură și au cerut audierea lui Iulian Iancu, înainte de a vota. Propunerea a fost respinsă de parlamentarii din coaliția majoritară.

Astfel, Iulian Iancu a trecut de votul comisiilor de specialitate cu 27 de voturi pentru și 6 împotrivă. Acesta mai trebuie să treacă de votul din plen, iar ulterior va fi instalat în funcția de președinte al ANRE.

Cei patru candidați pentru funcție sunt Iulian Iancu (PSD), Scarlat Iriza (consilier al președintelui ANRE), Florian Munteanu (susținut de USR) și Victorel Florin Rădoi (director în ANRE).

În 2019, Klaus Iohannis l-a acuzat pe Iancu că ar periclita ”decizii asumate, în numele statului român”

Președintele Klaus Iohannis a respins în vara anului 2019 numirea lui Iulian Iancu în funcția de vicepremier pentru teme economice. Într-un discurs neobișnuit de dur, Iohannis l-a acuzat pe Iancu că ar periclita ”decizii asumate, în numele statului român, în baza parteneriatului strategic cu statele occidentale”.

Marcel Ciolacu a cerut serviciilor secrete un punct de vedere legat de Iulian Iancu

Liderul PSD Marcel Ciolacu a solicitat serviciilor secrete în urmă cu o lună un punct de vedere privind numirea lui Iulian Iancu în conducerea ANRE, au declarat atunci surse din conducerea partidului pentru News.ro.

USR îl face responsabil pe Iancu de blocarea Legii offshore

USR susţine că Iulian Iancu este “responsabil pentru elaborarea mai multor modificări legislative care au dus la blocarea Legii offshore şi la retragerea investitorilor din proiectele legate de exploatarea gazelor din Marea Neagră”.

Săptămâna trecută, Iulian Iancu a respins acuzaţiile potrivit cărora ar fi controlat de Rusia.

Postul din conducerea ANRE a devenit vacant după demisia lui Alexandru Stănescu, fratele liderului PSD Paul Stănescu. Stănescu a fost numit în funcție deși avea zero experiență în domeniul energiei.