International

Jens Stoltenberg cere Rusiei să se retragă din Republica Moldova. Șantaj energetic

jens-stoltenberg, sursa foto calea europeana
sursa foto arhiva personala

Astăzi, 26 octombrie,  la sediul NATO de la Bruxelles, Jens Stoltenberg l-a primit în audiență pe premierul Republicii Moldova, Dorin Recean, subliniind angajamentul Alianței de a continua sprijinul pentru Republica Moldova.

”Moscova continuă să facă presiuni asupra Republicii Moldova, inclusiv șantaj energetic, pentru a destabiliza societatea și a submina democrația. Dar Republica Moldova a răspuns cu hotărâre, condamnând războiul lui Putin împotriva Ucrainei și consolidându-și reziliența și securitatea națională. NATO susține pe deplin suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova. Și cerem Rusiei să-și retragă trupele de pe teritoriul Republicii Moldova”, a spus Stoltenberg.

În acest an, NATO a dezvoltat un pachet de sprijin pentru Republica Moldova, concentrându-se pe contracararea amenințărilor cibernetice, consolidarea capacităților de apărare și îmbunătățirea comunicării strategice. Republica Moldova, deși nu este membră NATO, cooperează cu Alianța în diverse domenii, cu accent pe reformarea și modernizarea instituțiilor și structurilor de apărare și securitate.