Actual Economic

Joaca cu procentele. Marius Budăi: Pensiile vor creşte cu 10 %. Rareş Bogdan: 16% nu e suficient! 20-25% ar fi bine

Joaca cu procentele. Marius Budăi: Pensiile vor creşte cu 10 %. Rareş Bogdan: 16% nu e suficient! 20-25% ar fi bine

De la 1 ianuarie, pensiile ar trebui să crească cu cel puţin 10%. Este o decizie aproape de final, a anunţat ministrul Muncii, Marius Budăi. El a adăugat că poate ar fi necesar un procent mai mare de creştere, dar trebuie să existe un echilibru între măsurile economice şi pachetele sociale.

Joaca cu procentele. Marius Budăi: Pensiile vor creşte cu 10 %. Rareş Bogdan: 16% nu e suficient! 20-25% ar fi bine

Ministrul Muncii, Marius Budăi, a fost întrebat, duminică, la Antena 3, cu ce procent vor creşte pensiile şi de la ce dată se va întâmpla acest lucru.

“Ultima discuţie pe care am avut-o în coaliţie şi aţi văzut şi dumneavoastră co-preşedinţii coaliţiei, cei doi preşedinţi ai celor mai mari partide şi mă refer la Marcel Ciolacu şi la premierul României au spus foarte clar că de la 1 ianuarie pensiile vor creşte”, a declarat Marius Budăi, adăugând că „ministrul de Finanţe când s-a referit la procent s-a referit la procentul din lege care vorbeşte despre actualizarea cu rata inflaţiei, este vorba despre rata inflaţiei din 2021 care este 5,1%”.

Noi, PSD,  spune Budăi, „când ne-am făcut calculele şi am făcut acele propuneri pe masa coaliţiei am luat în calcul cifre oficiale care sunt pe diferite siteuri de specialitate, mă refer la Comisia Naţională de Prognoză, INS, Ministerul Finanţelor, execuţia bugetară şi am ajuns la concluzia că pensiile ar trebui să crească de la 1 ianuarie cu cel puţin 10%”.

„În coaliţie şi în gândirea noastră poate ar trebui mai mult, dar trebuie să avem un echilibru în a sprijini şi mediul de afaceri şi să facem un echilibru între măsurile care vin în sprijinul mediului de afaceri, măsurile economice şi între tot ceea ce înseamnă pachetele sociale pentru că la un moment nu vrem să transformăm mai binele în duşmanul binelui şi s-a demonstrat până acum că ceea ce am decis în coaliţie încă din noiembrie anul trecut şi anume să echilibrăm între măsurile sociale şi cele economice au şi dat rezultate”, a explicat Marius Budăi.

El a precizat că în prezent se lucrează în coaliţie la construcţia bugetului, iar când va fi luată decizia finală în privinţa acestuia va fi cunoscut şi procentul final cu care vor fi majorate pensiile.

Rareş Bogdan: 16% nu e suficient! 20-25% ar fi bine, numai să ai de unde

De partea cealaltă, prim-vicepreşedintele PNL Rareş Bogdan spune că pensiile trebuie majorate cu peste 10% și că autoritățile trebuie să se gândească la asta. El a mai anunțat că această creștere trebuie gândită foarte bine.

„Am explicat punctul meu de vedere, de ce consider că 16% ar fi o… nu e suficient, să ne înţelegem! Probabil, la cum au crescut preţurile, 20-25% ar fi… numai nu ai de unde, trebuie să fim extrem de conştienţi şi extrem de raţionali! Bugetul suportă, fără să se dezechilibreze, o anumită sumă. Acest buget, foarte probabil, va fi undeva, cu siguranţă peste 10%, nu pot să spun dacă va fi de 11, de 13, de 16 sau de 18, sau de 14.

Vom vedea în funcţie de proiecţia bugetară, spune Bogdan, adăugând că „la cum au arătat profiturile din energie, la cât a încasat şi la cât a crescut bugetul public din cauza acestor încasări, ar trebui să ne gândim extrem de serios”.