Actual

Joe Biden a declarat că Ucraina nu va fi niciodată o victorie pentru Rusia, dar a privit spre Moldova

Joe Biden a declarat că Ucraina nu va fi niciodată o victorie pentru Rusia, dar a privit spre Moldova
Foto: youtube.com

Joe Biden a fost primit oficial la Varșovia de către președintele Poloniei, Andrzej Duda. Întâlnirea a avut loc în curtea de onoare a Palatului Prezidențial din capitala Poloniei. Joe Biden vine pentru a doua oară în mai puțin de un an în Polonia.

”Ucraina nu va fi niciodată o victorie pentru Rusia”, a declarat președintele Joe Biden, într-un discurs susținut ieri seară în fața a mii de oameni strânși în fața Castelului Regal din Varșovia, un simbol al capitalei poloneze.

Joe Biden spune că sprijinul Statelor Unite față de Kiev se menține neclintit la aproape un an de la debutul invaziei, iar Alianța Nord-Atlantică este unită și mai puternică decât oricând. El a dat asigurări că nu caută să controleze sau să distrugă Rusia, așa cum afirma Vladimir Putin de dimineață.

”Nu vrem să distrugem Rusia!”

Președintele american, Joe Biden, a vorbit și despre rezistența poporului ucrainean în fața invaziei ruse, dar și despre unitatea Alianței Nord-Atlantice. ”Niciodată Ucraina nu va cădea victimă Rusiei”, a mai spus liderul de la Casa Albă în fața mulțimii adunate în grădina Castelului Regal din Varșovia și a dat, totodată, asigurări că Occidentul nu complotează să atace Federația Rusă.

”Statele Unite, națiunile europene nu caută să controleze sau să distrugă Rusia. Vestul nu a plănuit un atac asupra Rusiei, așa cum a spus Vladimir Putin. Milioane de cetățeni ruși își doresc să trăiască în pace cu vecinii lor. Războiul nu este o necesitate, este o tragedie. Președintele Putin a ales să pornească acest război, iar prelungirea lui este alegerea personală a lui Vladimir Putin. Ar putea pune capăt războiului printr-un cuvânt”, a mai precizat Biden.

Despre Moldova

A asistat la discurs și președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, iar președintele american a cerut aplauze, salutând de la tribună alegerea europeană a Chișinăului și faptul că cetățenii acestei țări au ales să trăiască în libertate.

„Oamenii din Moldova își doresc trăiască în libertate. Doamna președinte Sandu, suntem mândri să fim astăzi alături de dumnevoastră. Haideți să o aplăudăm. Nu trebuie să fie niciun dubiu, susținerea noastră pentru Ucraina nu se va opri iar NATO nu va fi divizat”, a declarat Joe Biden.

Articolul cinci

”Împreună vom sărbători în 2024 cea de-a 75-a aniversare a celei mai puternice alianţe NATO de până acum. Îmi reafirm susţinerea pentru articolul 5, toată lumea ştie asta. Un atac asupra NATO este un atac asupra tuturor”, a mai spus președintele american în discurul său considerat istoric.

”Este un legământ sfânt pe care îl vom respecta. Trebuie să ne gândim ce fel de lume vrem să construim. Trebuie să folosim puterea acestei coaliţii să aducem pace şi securitate şi să tratăm pe toată lumea cu respect şi demnitate. Deciziile pe care le vom lua în următorii 5 ani vor determina modul în care vom trăi noi, oamenii, în deceniile care vor urma. Vor aduce stabilitate sau haos”, a precizat Joe Biden.

”Trebuie să alegem între speranţă sau frică. Între democraţia şi tiranie. Nu există aspiraţie mai mare decât libertatea. America ştie asta şi voi ştiţi asta. Tot ce facem acum este pentru ca copiii şi nepoţii noştri să cunoască cuvântul liberate. Haideţi să mergem înainte ca aliaţi. Dumnezeu să vă binecuvânteze pe toţi, să ne binecuvânteze armata, eroii din Ucraina şi pe toţi cei care apără libertatea în lume”, a încheiat președintele SUA.

 

 

Notă redacție: Din respect pentru dumneavoastră, acest articol nu este însoțit de publicitate