Politică

Joe Biden și Vladimir Putin, față în față. Care este miza întâlnirii istorice

Joe Biden și Vladimir Putin, față în față. Care este miza întâlnirii istorice

Joe Biden și Vladimir Putin, față în față. Joe Biden şi Vladimir Putin încearcă să dezamorseze tensiunile legate de Ucraina. Întâlnirea virtiuală a fost difuzată parțial de televiziunea rusă. 

Care sunt mizele întâlnirii istorice? Washingtonul vrea să evite o escaladare militară a tensiunilor, în timp ce Rusia doreşte să-şi marcheze propriile linii strategice.

Întâlnirea virtiuală de astăzi are un caracter de lucru şi nu trebuie aşteptate progrese decisive, a declarat azi purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. Discuţia are loc într-o perioadă foarte dificilă a spus Peskov, subliniind că escaladarea tensiunilor în Europa a atins un nivel extraordinar şi impune o discuţie personală la cel mai înalt nivel.

Putin doreşte relaţii bune

În opinia sa, acordul celor doi lideri de a avea actualele convorbiri arată intenţia lor de a discuta problemele şi nu de a aduce situaţia în impas.

Dmitri Peskov a menţionat declaraţiile preşedintelui Putin că Rusia doreşte relaţii bune şi predictibile cu SUA, nu are intenţia să atace pe nimeni, dar are propriile sale îngrijorări şi linii roşii. Refuzul de a recunoaşte liniile roşii, declarat de preşedintele Joe Biden, va fi unul din subiectele convorbirilor – a afirmat Peskov.

Au apărut foarte multe declaraţii exaltate, emoţionale şi iraţionale şi foarte multe falsuri mediatice

Potrivit acestuia, Vladimir Putin îi va comunica liderului american îngrijorările sale, le va asculta pe ale acestuia şi îi va da clarificările corespunzătoare. Peskov a mai afirmat că în ultimele zile la adresa Rusiei au apărut foarte multe declaraţii exaltate, emoţionale şi iraţionale şi foarte multe falsuri mediatice, inclusiv despre posibilitatea unor noi şi foarte dure sancţiuni americane legate de Ucraina.

El a refuzat însă să le comenteze, deoarece Kremlinul nu a primit confirmări indirecte în acest sens din partea Casei Albe, apreciind însă că predictibilitatea SUA în privinţa sancţiunilor lasă de dorit, potrivit Rador.