International

Kim vrea să ajungă la Moscova! Are un mesaj pentru Putin

Kim putin (sursă foto: The Guardian)
sursă foto: The Guardian

Liderul nord-coreean Kim Jong Un intenționează să călătorească în Rusia luna aceasta. Peeședintele asiatic dorește să se întâlnnească cu omologul Vladimir Putin. Informația vine din partea unui oficial american pentru CBS.

Cei doi lideri vor discuta despre posibilitatea ca Coreea de Nord să furnizeze Moscovei noi arme. Kim vrea acum să-l susțină pe Putin în războiul pe care îl duce cu Ucraina. Nu este clar unde ar urma să aibă loc discuțiile.

Kim vrea să ajungă la Moscova

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului nu a avut „nimic de spus” cu privire la aceste informații. Nu a existat niciun comentariu din partea Coreei de Nord. Mai multe surse au declarat pentru New York Times că este foarte probabil ca Kim să călătorească cu un tren blindat.

Posibila întâlnire are loc după ce Casa Albă a declarat că deține noi informații potrivit cărora negocierile privind armele dintre cele două țări „avansează în mod activ”. Purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate, John Kirby, a declarat că ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, a încercat să „convingă Piongiangul să vândă muniție de artilerie”.

Are un mesaj pentru Putin

Printre armele expuse în cadrul reuniunii se numără racheta balistică intercontinentală Hwasong. Despre aceasta se crede că este prima rachetă balistică intercontinentală a țării care utilizează propulsoare solide. A fost pentru prima dată când Kim a deschis porțile țării pentru oaspeții străini de la pandemie.

De atunci, Putin și Kim au făcut un schimb de scrisori „prin care s-au angajat să își sporească cooperarea bilaterală” a spus el. „Îndemnăm Coreea de Nord să înceteze negocierile privind armele cu Rusia. Trebuie să respecte angajamentele publice pe care Piongiang le-a luat de a nu furniza sau vinde arme Moscovei”, a declarat Kirby.

SUA e pe fază

El a avertizat că SUA vor lua măsuri. A vorbit despre impunerea de sancțiuni, dacă Coreea de Nord va furniza arme Rusiei. Atât la Washington, cât și la Seul există îngrijorare cu privire la ceea ce ar obține Coreea de Nord în schimbul unui astfel de acord. Despre acesta din urmă se spune că ar putea duce la o cooperare militară sporită între cele două țări.

Luni, 4 septembrie, echipa de la serviciul de informații al Coreei de Sud a declarat că Shoigu a sugerat ca Rusia, China și Coreea de Nord să organizeze exerciții navale comune. Acestea ar fi unele similare cu cele efectuate de SUA, Coreea de Sud și Japonia. O altă temere este că Rusia ar putea furniza arme Coreei de Nord în viitor, într-un moment în care Piongiangul are cea mai mare nevoie de ele.

Îngrijorător este faptul că Kim Jong Un i-ar putea cere lui Putin să îi furnizeze tehnologie avansată în domeniul armelor. Asta pentru a-l ajuta să facă progrese în programul său de arme nucleare, scrie BBC.