Actual

Klaus Iohannis a criticat discursul lui Viktor Orban. UDMR îl apără pe premierul ungar, iar PNL cere explicații

Sursă foto: Libertatea
Arhiva infoactual.ro

Discursul Premierului Ungariei este ”construit pe teoria raselor. O teorie care a dus la cea mai teribilă catastrofă a secolului XX, la Al Doilea Război Mondial

Președintele României, Klaus Iohannis condamnă declarațiile lui Viktor Orban de la Băile Tușnad.

“Este o eroare majoră şi este inadmisibil ca un înalt demnitar european să vină pe scena publică cu un discurs construit pe teoria raselor. UDMR să explice dacă este de acord cu conținutul acelui discurs, pe care l-a aplaudat”.

În ce moment a făcut Președintele României declarații față de discursul Premierului Ungariei

Klaus Iohannis a venit cu declarații la adresa lui Viktor Orban,  după întâlnirea pe care a avut-o cu președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, aflată în vizită a București.

În acest context, Klaus Iohannis a spus că se disociază ”clar, public, de ideile care au fost vehiculate acolo”.

Președintele României a condamnat ferm discursul premierului maghiar, despre care a declarat că este ”construit pe teoria raselor. O teorie care a dus la cea mai teribilă catastrofă a secolului XX, la Al Doilea Război Mondial”.

De asemenea, el a cerut UDMR să explice dacă este de acord cu conținutul discursului, deoarece ”la acel eveniment a participat o parte semnificativă din conducerea și din miniștrii UDMR”, care, mai mult, a și a aplaudat.

UDMR îl apără pe premierul Ungariei, Viktor Orban

„Nu comentăm declarațiile președintelui Klaus Iohannis. Cuvintele premierului Ungariei, Orban Viktor, de la Băile Tușnad, au fost scoase din context și nu este cazul ca noi să dăm explicații”, a spus Hegedus Csilla, purtător de cuvânt UDMR, pentru Antena 3.

PNL cere explicații de la Kelemen Hunor

După declarația UDMR a venit și rândul PNL să reacționeze în scandalul politic creat de vizita neoficială a lui Viktor Orban în România, la Tușnad, prin vocea lui Ionuț Stroe. Purtătorul de cuvânt al PNL a fost întrebat ce urmează să se întâmple în coaliția de guvernare, în contextul declarațiilor președintelui Klaus Iohannis cu privire la UDMR.

„Ce înțeleg din declarațiile președintelui este că, dacă aceste atitudini și mesaje persistă, și dacă nu sunt clarificate, cu siguranță, este nevoie de o discuție mult mai consistentă și mai aprofundată cu întreaga conducere a UDMR. Este nevoie de această discuție politică. Astfel de declarații pot să facă foarte mult rău. Președintele UDMR trebuie să-și clarifice poziția”, a spus, vineri după-amiază, Ionuț Stroe.

El a adăugat că PNL nu dă un ultimatum partenerului de coaliție, dar UDMR „ar trebui să ofere și public și în plan intern explicațiile”.

Și Alina Gorghiu a spus că nu se pune problema ieșirii UDMR de la guvernare.

„Nu se pune problema în aceşti termeni. Ieşirea se face când greşeşte partidul, nu când greşeşte un premier al altei ţări. În momentul acesta, această Coaliţie trebuie să funcţioneze în continuare. Asta nu înseamnă că trebuie să avem politica struţului când sunt făcute declaraţii pe teritoriul României”, a spus Gorghiu.

Declarațiile Președintelui României, Klaus Iohannis

Declarațiile Premierului Ungariei, de la Băile Tușnad, România, 2022, care au stârnit reacții aprinse în Occident