Actual Politică

Klaus Iohannis susţine creşterea pensiilor și aduce „argumentul suprem”

Klaus Iohannis susţine creşterea pensiilor și aduce „argumentul suprem”

Preşedintele Klaus Iohannis susţine majorarea pensiilor, şi implicit renegocierea PNRR la acest capitol, în contextul inflaţiei şi al creşterii preţurilor. Mai mult, şeful statului a subliniat că este „imoral” ca preţul unei crize economice să fie plătit doar de pensionari.

Klaus Iohannis susţine creşterea pensiilor: „Aşa cum cresc salariile când avem inflaţie, trebuie să crească şi pensiile”

„În condiţiile în care avem inflaţie, preţuri în creştere, la energie, la alimente, peste tot, este evident că şi pensiile trebuie sa crească pentru a da şansa pensionarilor să îşi permită cel puţin un minim necesar. Aşa cum cresc salariile când avem inflaţie si preţuri în creştere, aşa trebuie sa crească si pensiile. Este imoral si incorect ca preţul unor crize sa fie plătit numai de pensionari. Pensionarii nu au nicio posibilitate sa intervină cum are cineva care este în deplinătatea forţelor. Pensionarii stau în ceea ce primesc si mi se pare rezonabil ca nivelul acestei pensii să fie adaptat acestei situaţii”, a precizat şeful statului.

În ceea ce priveşte creşterea inflaţiei, şeful statului a precizat că Executivul „îşi face treaba cât poate de bine”.

„Nu putem să explicam populaţiei că acum nu creştem salariile şi pensiile ca să nu crească inflaţia şi pe urmă mai vedem, trebuie să fim realişti. Oamenii au aşteptări de la Guvern, ele sunt legitime, să vina şi acum, şi pe termen lung. Din câte am discutat cu premierul, cu miniştrii si la nivelul coaliţiei, toate aceste chestiuni sunt avute în vedere si se lucrează pe ele”, a explicat Iohannis.

Este important să vedem cum am ajuns aşa dintr-odată la aceasta criză economică, spune Klaus Iohannis şi atunci găsim totuşi destul de repede explicaţia – războiul declanşat de Rusia împotriva Ucrainei, care a venit cu o abordare care a scumpit întâi energia, acum se scumpesc alimentele. În plan national, este nevoie de măsuri de corectare si care sa sprijine populaţia.

„De aceea, este foarte bine ca în România avem un guvern de coaliţie care se sprijină pe o majoritate solidă în Parlament Şi astfel poate să vină cu măsuri care ameliorează aceste creşteri de preţuri. Aceste lucruri sunt complicate, pentru că oamenii aşteaptă soluţii, însă bugetul nu poate fi întins oricât de mult şi atunci este nevoie de multă înţelepciune şi răbdare. Câteodată când văd că diferiţi politicieni din diverse partide care strigă ce rău este şi ce rău se mişcă lucrurile trebuie să vedem că în această etapă avem o abordare guvernamentală şi parlamentară aşezată care caută soluţii şi le găseşte”, a mai transmis preşedintele Iohannis.

Totodată, în contextul în care la nivelul Parlamentului European s-a încheiat un acord pentru ca salariul minim să fie ridicat la nivelul UE, Klaus Iohannis a fost întrebat când se va întâmpla acest lucru şi în România. „În ceea ce priveşte venitul minim, el trebuie să asigure un trai decent minimal, însă trebuie să ţinem cont si de diferenţele de dezvoltare între ţări”, a răspuns preşedintele.