Lifestyle

La ce vârstă se simt oamenii împliniți și fericiți. Răspunsul ni-l oferă un studiu de ultimă oră

La ce vârstă se simt oamenii împliniți și fericiți. Răspunsul ni-l oferă un studiu de ultimă oră
Foto: pixabay

Unii dintre noi credem că rămâne, undeva, în cutiuța ascunsă a sufletului nostru, copilăria, despre care spunem că este cea mai frumoasă parte a vieții. Alți oameni sunt de părere că perioada cuprinsă între 20 și 30 de ani este cea mai minunată. Dar, aparențele înșeală și nu sunt acestea cele mai fericite perioade ale existenței noastre, statistic vorbind.

La ce vârstă se simt oamenii împliniți și fericiți. Răspunsul ni-l oferă un studiu de ultimă oră

Psihologia, precum și neurologia, spune una, dar viața trăită la modul practic, spune alta. National Geographic este cel care s-a gândit să elaboreze un studiu aprofundat în acest sens.

Specialiștii au ales un grup format din 2.500 de americani cărora le-au cerut să se împartă în două categorii: cei care se consideră a fi foarte fericiți și cei care nu sunt prea fericiți.

Cercetătorii au împărțit subiecţii pe categorii de vârstă, pentru a afla, cu exactitate, perioada de viață în care aceștia au fost mai fericiți.

Ce au descoperit cercetătorii. Persoanele care aveau vârste cuprinse între 40 și 49 de ani se simţeau cel mai puțin fericite, aceasta fiind perioada de vârstă cea mai nefavorabilă. Oamenii de vârste cuprinse între 30 şi 40 de ani sunt preocupați de profesie, dar şi sănătate.

20% dintre persoanele care nu au atins încă vârsta de 40 de ani au răspuns că se simt foarte fericite.

Cel mai jos nivel al fericirii ar fi atins spre jumătatea anilor 50. De aici începând statistica celor fericiți începe să crească, pentru a atinge apogeul aproape de 80 de ani.

Potrivit studiului, lucrurile par să se îmbunătăţească în vieţile oamenilor, odată cu trecerea anilor. Cei mai fericiți participanţi la studiu aveau deja vârsta de 80 de ani sau mai mult de atât.

Motive de fericire

Psihologii din zona de dezvoltare personală spun că principalul motiv de fericire ești chiar ”tu”. Dacă am privi în interior și nicidecum în exterior, viața ar fi minunată. Dumitru Constantin Dulcan, cunoscut neurolog, doctor în științe, scriitor, spune că gândurile au o mare influență asupra noastră.

”Dumnezeu ne-a dat deja totul. Dacă vrem să rămânem sănătoşi şi fericiţi, e suficient să păstrăm în minte câteva lucruri: să mâncăm sănătos, fără să ne îmbuibăm, să facem mişcare, să ne odihnim corect, să fim optimişti şi plini de speranţă.

Să fim perseve­renţi cu pasiunile noastre, să ne antrenăm intelectual şi să ne ferim de rutină. Să facem constant schimbări în viaţa noastră. Şi să nu uităm că trebuie să păstrăm în permanenţă un echilibru între energia consumată prin efort şi energia obţinută prin odihnă şi activităţi care ne fortifică.

Gândurile rele ne iau din viaţă, bucu­riile ne dau viaţă. Să căutăm bucuria, avem ne­voie de ea ca de pâinea noastră zilnică”.

Și câteva sfaturi de la specialiștii Fundației Resolution, un grup britanic de reflecție:

O bună sănătate și o relație stabilă fac parte dintre principalii factori care determină sentimentul de satisfacție;

Femeile au o mai mare satisfacție pentru viața pe care o trăiesc comparativ cu bărbații, dar spun totuși că există mai multă anxietate în viața lor;

Oamenii căsătoriți sau care se află într-un parteneriat civil declară în proporție mai mare că viața merită trăită;

În carieră, lucrurile stau astfel: angajații independenți se declară adesea mai fericiți decât ceilalți;

Cei care au venituri ridicate se declară în general mai fericiți decât cei cu venituri medii. La fel, persoanele cu contract de muncă pe durată nedeterminată, dar și proprietarii de locuințe;

Pentru a fi fericit contează și locul/regiunea în care trăiești, a mai constatat studiul, citat de realitateatv.

Concluzie: ar trebui să luăm exemplu de la copii. Ei nu se supără niciodată și dacă o fac, le trece foarte repede.