Lifestyle

În plină criză economică, românii au mers buluc în vacanțe. Iată de unde au avut bani – Studiu de piață

Plajă România, Eforie Nord
Arhivă

Acordarea voucherelor de vacanță pentru 2022 la început de sezon estival și expirarea tichetelor neutilizate din anii trecuți (din 2019 și 2020) la finalul lunii iunie au dus la o creștere accentuată a rezervărilor în ultimele săptămâni.  În luna iunie, numărul rezervărilor a crescut cu 140% în comparație cu anul trecut

  • Iunie a fost ultima lună în care turiștii au putut să-și folosească voucherele de vacanță rămase neutilizate din 2019 și 2020.
  • În consecință, doar în luna iunie, numărul rezervărilor a crescut cu 140% în comparație cu anul trecut, după cum informează platforma hotelieră online Travelminit.ro.
  • Prețul mediu pentru o noapte de cazare la mare a crescut de la 118 RON în 2021 la 143 RON în 2022, o creștere cu 21% pentru litoral.

Așa cum era de așteptat, aceste stimulente financiare au fost extrem de bine primite atât de turiștii care au putut astfel să beneficieze de prețuri accesibile la cazare, cât și de operatorii din turism, care au observat o creștere a rezervărilor în România încă de când au fost acordate primele vouchere.

 În acest context, nu este deloc surprinzător faptul că, în iunie, ultima lună în care mai puteau folosite tichetele din anii trecuți, rezervările pur și simplu au explodat, după cum o demonstrează și ultimul raport furnizat de platforma hotelieră online Travelminit.ro.

„În decembrie 2021, Guvernul României a luat o decizie foarte inspirată pentru turismul național – aceea de a prelungi perioada de valabilitate a voucherelor din 2019 și 2020 până în luna iunie a acestui an, astfel încât mai mulți români să profite de ele pentru vacanțe în țară, o măsură menita să ofere un sprijin important turismului intern. Și exact așa s-a întâmplat, dovadă fiind cifrele recente, care au crescut semnificativ. De exemplu, numărul rezervărilor în iunie a crescut cu 140% în comparație cu anul trecut, iar asta se datorează faptului că a fost ultima lună în care au putut fi utilizate voucherele din anii trecuți. Turiștii nu au dorit să le piardă, așa că au rezervat rapid un sejur pe baza lor‟, spune Tímea Imecs-Ambrus, director de dezvoltare Travelminit.

Un start cu succes pentru turismul estival românesc

După doi ani de restricții și incertitudine, românii se pot bucura, în sfârșit, de o vară de libertate și distracție. Cardurile de vacanță pentru 2022 au început să fie încărcate încă din luna mai, în prag de sezon estival, ceea ce a dus la o creștere importantă a căutărilor pentru vacanțe în România, având în vedere faptul că voucherele pot fi folosite numai pe teritoriul țării noastre.

În același timp, luna iunie a fost una privilegiată grație tichetelor vechi, rămase neutilizate din 2019 sau 2020. Din dorința de a nu le pierde și de a nu irosi un sejur la preț accesibil, românii au profitat de ultimele zile în care le mai puteau folosi și au rezervat cazări pentru vară, în special pe litoral. Prin urmare, nu este deloc surprinzător faptul că operatorii din turism au înregistrat în iunie cea mai mare creștere din ultima perioadă.

În ceea ce privește distribuția rezervărilor în iunie, datele Travelminit.ro evidențiază cele mai căutate destinații pe timp de vară: 35% dintre rezervări în marile orașe, 22% din rezervări pe litoral, 14% la munte și 12% în stațiunile balneoclimaterice.

Prețurile medii pentru o noapte de cazare în iunie au crescut cu 24% la nivel general față de 2021. De exemplu, prețul mediu pentru o noapte de cazare la mare a crescut de la 118 RON în 2021 la 143 RON în 2022, o creștere cu 21% pentru litoral. La munte și în orașe creșterea este și mai mare: de la 98 la 118 RON pentru o noapte de cazare la munte (cu 25% mai mult) și de la 93 la 118 RON pentru o noapte de cazare în oraș (cu 26% mai mult).