Politică

Laura Codruța Kovesi, vizită surprinzătoare în Bulgaria. Se cere demisia procurorului general Ivan Gheşev

Laura Codruța Kovesi, vizită surprinzătoare în Bulgaria. Se cere demisia procurorului general Ivan Gheşev

Laura Codruța Kovesi, vizită surprinzătoare în Bulgaria. Se cere demisia procurorului general Ivan Gheşev. Şefa Parchetului European, Laura Codruța Kovesi, se află pentru două zile la Sofia.

Prima vizită a Laurei Codruța Kovesi într-o țară a Uniunii a fost interpretată ca un semn al îngrijorării Bruxelles-ului față de corupția la nivel înalt din Bulgaria. Corespondentul RRA, Petio Petkov, relatează.

Prima întâlnire a doamnei Kovesi a fost cu ministrul interimar al justiției, profesorul Yanaki Stoilov. La intrarea în clădirea ministerului, ea fost salutată de un grup de protestatari, care cere demisia procurorului general Ivan Gheşev și cea a membrilor Consiliului Suprem de Justiție.

Şeful Procuraturii este acuzat că a neglijat semnale de corupție la nivel înalt, dar, în schimb, a orchestrat dosare împotriva unor opozanți ai ex-premierului Borisov.

Procuratura a calificat protestele, care împiedică accesul procurorului șef Gheşev în cabinetul său din Palatul Justiției, drept acțiuni politice.

În cadrul întâlnirilor Laurei Kovesi cu ministrul interimar a fost abordată problema completării celor zece locuri de procurori delegați din Bulgaria.

Parchetul European a respins şase din cei zece candidați desemnați de către Consiliul Suprem de Justiție care, între timp, a renunțat să reia procedura fără a-și motiva decizia.

Ministrul Stoilov a declarat că așteaptă o nouă listă cu candidaţi ce corespund criteriilor, potrivit RRA.