Actual Politică

Legile securităţii, făcute cu ştiinţa lui Iohannis, zice SIE. S-a mai întâmplat şi în mandatul lui Traian Băsescu

Legile securităţii, făcute cu ştiinţa lui Iohannis, zice SIE. S-a mai întâmplat şi în mandatul lui Traian Băsescu

Klaus Iohannis a știut exact și a aprobat toate prevederile legilor securităţii, iar serviciile secrete fiind doar consultate, potrivit SIE. Este pentru a doua oară când un pachet de legi ale securității este elaborat la Cotroceni, primul fiind în mandatul lui Traian Băsescu. Personaj comun în ambele demersuri: Ion Oprișor, actualul șef al Departamentului Securității Naționale.

Legile securităţii, cu ştiinţa lui Iohannis. S-a mai întâmplat şi  în mandatul lui Traian Băsescu

Serviciul de Informații Externe clarifică statutul controversatelor legi ale securității, printr-un răspuns oficial la solicitarea siteului umbrela-strategica.ro, citat de inpolitics.ro: acestea au fost create în parteneriat cu administrația prezidențială și cu guvernul. Altfel spus, Klaus Iohannis a știut exact și a aprobat toate prevederile care au scandalizat România și care au ajuns să depășească și granițele țării. În fapt, nu doar că le-a aprobat, dar președinția sa și guvernul său au fost, practic, autori ai legilor în cauză, serviciile secrete fiind doar consultate, potrivit SIE. Este pentru a doua oară când un pachet de legi ale securității este elaborat la Cotroceni, primul fiind în mandatul lui Traian Băsescu. Personaj comun în ambele demersuri: Ion Oprișor, actualul șef al Departamentului Securității Naționale.

”În procesul de evaluare, revizuire și actualizare a actelor normative din domeniul securității naționale, Serviciul a fost consultat de Departamentul Securității Naționale din Administrația Prezidențială și de Secretariatul General al Guvernului, proiectele postate fiind variante de lucru rezultate din aceste consultări, ce urmează a parcurge procesele legislative prevăzute de lege”, a răspuns SIE la întrebările trimise de Umbrela Strategică.

SIE consideră că actualizarea legii sale de organizare și funcționare , Legea 1/1998, prin care este definit ca organul de specialitate al administrației publice centrale, cu competență generală în domeniul informațiilor externe pentru securitatea națională a României, este ”un demers necesar și justificat de adaptare la realitățile curente, inclusiv prin raportare la dezideratele prevăzute în Strategia Națională de Apărare a Țării”.

De altfel, SIE și precizează că modificarea legii sale de funcționare ”se circumscrie” obiectivelor propuse prin Strategia Națională de Apărare a Țării pentru perioada 2020-2024, aprobată prin Hotărârea nr. 22 a ședinței comune a Senatului și Camerei Deputaților din 30 iunie 2020, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 574 din 1 iulie 2020”.

SIE este singura instituție dintre cele implicate în pachetul de legi care a răspuns până acum întrebărilor adresate tuturor de către site-ul umbrela-strategica.ro.