Actual

Liberty Galați a început procesul de repornire a Furnalului nr. 5. Când va fi operațional

Liberty Galați a început procesul de repornire a Furnalului nr. 5. Când va fi operațional
sursa foto liberty steel Group

Furnalul nr. 5 este în curs de repornire. LIBERTY Galați a inițiat procesul. Acesta ar trebui să fie operațional în câteva zile. Relansarea coincide cu condițiile de piață dificile pentru producătorii de oțel din Europa. Situații la care LIBERTY se adaptează prin modificarea programelor de producție și a mixului de produse. Prin diminuarea cheltuielilor și prin colaborarea cu Guvernul. Pentru a reduce diferența de preț față de tarifele energetice europene.

Aceste acțiuni, alături de sprijinul și cooperarea clienților, furnizorilor și altor parteneri ai Liberty, vor susține o repornire sustenabilă și competitivitatea companiei din Galați pe parcursul ciclurilor pieței de oțel, în procesul de tranziție către tehnologii și surse de energie cu emisii reduse de carbon.

LIBERTY Galați repornește Furnalul nr. 5

Prasanta Mishra, Managing Director Plant Operations la LIBERTY Galați, a declarat: „Repornirea furnalului este o veste bună pentru Galați, dar focusul nostru rămâne pe costurile operaționale pentru a susține ritmul de producție și pentru a ne asigura că oferim clienților oțel românesc competitiv, de înaltă calitate. Accentul pe care l-am pus pe produse semifinite cu costuri competitive are deja rezultate, ajutându-ne să creștem gradul de utilizare a laminoarelor și să îmbunătățim fluxul de cash, ceea ce va îmbunătăți plățile comerciale în următoarele luni. Continuăm să colaborăm cu guvernul pentru a găsi soluții de reducere a decalajului privind costul energiei, care în prezent reprezintă aproape 40% din costul variabil pe tona de oțel produs, față de doar 8% în 2019. Suntem recunoscători pentru suportul acordat de partenerii noștri în timp ce traversăm aceste condiții de piață dificile.”

Note privind prețurile la energie:

  • LIBERTY Galați este al doilea mare consumator de energie din România, iar creșterea prețurilor la energie are un impact masiv în costurile noastre variabile, care au crescut de la 8% în 2019 la circa 40% pe tona de oțel în prezent.
  • Compania din Galați a înregistrat și alte majorări de costuri, la materiile prime și la anumite servicii, care în unele cazuri au crescut cu până la 200% din 2019.
  • În prezent, LIBERTY Galați plătește aproximativ 150 de euro pentru certificatele de emisii de gaze cu efect de seră pentru fiecare tonă de oțel produsă.
  • LIBERTY Galați concurează cu producători din alte țări ale Uniunii Europene ale căror guverne subvenționează costurile cu energia, ce reprezintă un procent substanțial din prețul total al tonei de oțel. Astfel, oțelul produs în România devine necompetitiv pe piața europeană. Piețele europene se confruntă cu un nivel istoric al importurilor din țările din afara UE, care subvenționează costurile cu energia și nu au certificate de emisii de gaze cu efect de seră.

Compania face demersuri pentru ca guvernul să implementeze o politică energetică pentru marii consumatori de energie care să echilibreze condițiile de concurență și să asigure competitivitatea industriei românești pe plan intern și în întreaga Europă.

Despre LIBERTY:

  • LIBERTY Steel Group face parte din Alianța GFG, un grup global de companii și investiții deținut de Sanjeev Gupta și familia sa. Alianța este structurată pe trei piloni industriali – LIBERTY Steel Group, ALVANCE Aluminium Group și SIMEC Energy Group – care operează independent, însă uniți de valori comune și de viziunea de a crea un viitor sustenabil pentru industrie și societate. GFG Alliance are 35.000 de angajați în 30 de țări și venituri de peste 20 miliarde de dolari.
  • LIBERTY Galați este cel mai mare producător de oțel integrat din România, cu o capacitate de producție de aproximativ 3 milioane de tone de oțel pe an, pentru clienți din domeniul construcțiilor, naval, petrolier și gaze, precum și cel al producției de energie regenerabilă. Pentru mai multe informații, vă rugăm să accesați www.libertysteelgroup.com sau www.libertysteelgroup.com/ro/