Politică

Lider al coaliţiei de guvernare, anunț apocaliptic despre iarna ce urmează. Românii trebuie să se pregătească

Lider al coaliţiei de guvernare, anunț apocaliptic despre iarna ce urmează. Românii trebuie să se pregătească
Arhivă

Vicepremierul Kelemen Hunor, președintele UDMR, a declarat că iarna aceasta va fi cea mai grea din ultimii 60 de ani, atât pentru România, cât și pentru întreaga Europă. Liderul UDMR a precizat că această situație cu care ne vom confrunta a apărut în urma inflației cauzată de războiul din Ucraina și că vom avea cu toții de suferit în urma sancțiunilor impuse Rusiei de către Uniunea Europeană.

Lider al coaliţiei de guvernare: România va trece peste cea mai grea iarnă din ultimii 60 de ani

Întrebat dacă în acest moment suntem capabili să privim spre iarnă cu o oarecare încredere, Kelemen Hunor a precizat că situația va fi una extrem de dificilă.

„Va fi o iarnă grea și sper că nu vom avea probleme cu gazele, dar vor fi mai scumpe, asta este clar, asta este situația. Noi am adoptat o lege, mai devreme, prin care stabilim prețurile până în aprilie 2023, ca să trecem peste iarnă, că noi am estimat că va fi o iarnă grea, la fel și pentru curentul electric, dar, așa cum se conturează peste tot în Europa, va fi o iarnă grea, poate cea mai grea iarnă din ultimii 40, 50, 60 de ani, chiar pentru toată Europa, din păcate” a afirmat Kelemen Hunor, marți, la B1 TV.

Cu toate acestea, vicepremierul rămâne încrezător în ideea că vom reuși să depășim cu bine această iarnă, atâta timp cât țara noastră va cumpăra cele aproximativ două miliarde de metri cubi de gaze naturale necesare, de pe piață.

„Noi putem asigura cam 80% din necesitățile României pe piața gazelor naturale, dar în jur de două miliarde de metri cubi trebuie să cumpărăm și noi de pe piață. Dacă nu cumpărăm, atunci sigur avem o altă problemă, dar eu sunt convins că vom avea gaze, vom avea curent electric și, prin compensare, reușim să trecem cât de cât iarna.

Deși este conștient că sancțiunile împotriva Rusiei trebuiau aplicate și că Uniunea Europeană nu avea alte opțiuni, președintele UDMR consideră, totuși, că „prețul în această iarnă îl vom plăti cu toții”.

„Simțim o altă problemă care a apărut în perioada COVID-ului și amplificată de război: lanțurile logistice s-au rupt și se rup în continuare”.

Sancțiunile, în primul rând, le vom plăti noi, spune Kelemen Hunor, cei din Uniunea Europeană, sancțiunile împotriva Rusiei, și totuși trebuiau luate aceste sancțiuni, nu puteai fără aceste sancțiuni, că Uniunea Europeană nu avea alte pârghii, dar trebuie să spunem franc, prețul în această iarnă îl vom plăti cu toții, din păcate.