International

Liderii occidentali avertizează din nou Rusia: fără alte anexări de teritorii!

Liderii occidentali avertizează din nou Rusia: fără alte anexări de teritorii!

Liderii occidentali au avertizat Rusia să nu anexeze alte părți ale teritoriului ucrainean după ce au anexat deja Crimeea, pe fondul zvonurilor că Rusia intenționează să facă acest lucru în diverse zone ocupate.

Liderii au trimis adrese video la conferința Platformei Crimeea de la Kiev, desfășurată recent, la care au participat personal președintele ucrainean Volodymyr Zelensky și omologul său polonez Andrzej Duda.

Peninsula Crimeea a fost confiscată și anexată ilegal de Rusia în 2014, după un referendum considerat pe scară largă drept ilegitim.

Duda a declarat că reacția tăcută a Occidentului la anexare a constituit o „împăcare” a Rusiei, adăugând că nu mai poate fi vorba de „continuarea relațiilor obișnuite” între Occident și Moscova.

Anexarea Crimeii în 2014 a dus la o „deteriorare clară a situației umanitare și a drepturilor omului în peninsulă”, a declarat președintele francez Emmanuel Macron, care a promis sprijinul UE pentru Ucraina „pe termen lung”.

Din februarie, Moscova a folosit Crimeea ca punct de desfășurare pentru atacuri asupra Ucrainei, precum și ca „teren de testare pentru metodele brutale pe care Rusia le aplică acum în celelalte părți ocupate ale Ucrainei”, a declarat președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în cadrul unei conferințe.

„Putin plănuiește să facă în unele părți ale Ucrainei, ba chiar în toată Ucraina, ceea ce a făcut în Crimeea”, a declarat premierul britanic Boris Johnson.

„El plănuiește mai multe anexări și mai multe referendumuri false, așa că este mai important ca niciodată să fim uniți”, a adăugat Johnson.

Kremlinul a organizat o campanie de rusificare în teritoriile pe care le ocupă, care include acordarea de pașapoarte rezidenților.

De asemenea, Kievul se teme că Moscova ar putea încerca să organizeze referendumuri pe teritoriile pe care le-a confiscat de la începutul războiului.

În părțile ocupate de Rusia din Zaporizhzhia, oficialii instalați de Moscova au anunțat la începutul lunii august că plănuiesc un referendum.

Cancelarul german Olaf Scholz a declarat că liderii occidentali „condamnă încercările Rusiei de a integra cu forța părți din teritoriul ucrainean. Orice referendumuri false sau alte încercări de a modifica statutul unor părți din teritoriul ucrainean nu vor fi niciodată recunoscute.”

„Astfel de demersuri exclud orice negocieri”, a declarat Scholz.