Actual Politică

A semnat decretul! Ligia Deca, fostul consilier al preşedintelui Klaus Iohannis este noul ministru al Educaţiei. Prima declarație

A semnat decretul! Ligia Deca, fostul consilier al preşedintelui Klaus Iohannis este noul ministru al Educaţiei. Prima declarație

Liberalii au votat în Biroul Permanent propunerea noului ministru al Educaţiei, dipă demisia lui Sorin Cîmpeanu, forțată de premierul Nicolae Ciucă după scandalul de plagiat. Ligia Deca, consilier al preşedintelui Klaus Iohannis a primit 61 de voturi pentru şi două abţineri.

Up Date. Președintele Iohannis a semnat decretul!

Președintele Klaus Iohannis a semnat cu puțin timp în urmă două decrete. Unul prin care „se eliberează doamna Ligia Deca din funcția de consilier prezidențial”. Al doilea decret – „prin care se numește în funcția de membru al Guvernului doamna Ligia Deca, ministrul educației”.

Noul ministrul al Educației, Ligia Deca, interpretează încrederea primită din partea PNL „ca o misiune” în ce privește îndeplinirea proiectului „România educată”.

„PNL și-a asumat proiectul și interpretez încrederea primită ca o misiune în acest sens. Am contribuit la realizarea proiectului și îmi doresc în continuare să duc la bun sfârșit ceea ce predecesorii mei au început în ceea ce înseamnă operaționalizarea viziunii ”, au fost primele declarații ale Ligiei Deca.

Întrebată ce va face în privința plagiatului, având în vedere și declarațiile președintelui Iohannis, care a spus că avem nevoie de toleranţă zero în privinţa plagiatului, Ligia Deca a răspuns că va lua toate măsurile „în conformitate cu declarațiile președintelui din această dimineață și cu toate evoluțiile legislativă din ultima vreme”.

Ceea ce înseamnă că nimeni nu va scăpa, dacă a plagiat.

Știrea inițială

Ligia Deca, consilierul preşedintelui Klaus Iohannis este propunerea PNL pentru funcţia de ministru al Educaţiei

Deca este consilier al lui Klaus Iohannis încă din primul mandat al președintelui și este cea care a coordonat majoritatea dezbaterilor pentru proiectul „România Educată”.

Ligia Deca este născută în 1982, este lector universitar la SNSPA, unde predă Studii europene şi are un doctorat în științe politice obținut în 2016 la Universitatea din Luxemburg.

Noul ministru al Educaţiei, Ligia Deca a fost numită Consilier de Stat la data de 29 iunie 2015, iar la data de 23 decembrie 2019, a fost numită în funcția de Consilier Prezidențial.

Ligia Deca nu a deținut nicio poziție executivă până acum, fiind numită în funcția de consilier pe educație al lui Iohannis în iunie 2015, din poziția de cercetător în științe politice la Universitatea din Luxemburg. A fost expert în cadrul Unității Executive pentru Finanțarea Învățământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării și Inovarii (UEFISCDI) și coordonatorul Secretariatului Bologna, precum și președintele Uniunii Studenților din Europa și al Alianței Naționale a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR). Deca a absolvit Facultatea de Navigație și Transport Naval din Constanța.

Cîmpeanu: Ligia Deca este singura persoană care a scris literă cu literă aceste proiecte de legi ale Educaţiei

Despre Ligia Deca, fostul ministru a spus că o va vota cu două mâini.

„Sunt un om de echipă, sunt în conducerea partidului şi, dacă propunerea va fi Ligia Deca, voi da votul bucuros cu două mâini pentru Ligia Deca”, a susţinut fostul ministru întrebat dacă va vota pentru numirea acesteia.

Întrebat dacă este bine să preia acest portofoliu o persoană din afara partidului, un specialist, el a spus: „Sunt două planuri: planul politic şi planul strict educaţional. În interesul Educaţiei, am spus că Ligia Deca este singura persoană în afara grupului meu ca ministru al Educaţiei care a scris literă cu literă aceste proiecte de legi, care cunoaşte aceste proiecte”.