Actual International

Lista ucraineană a celor mai căutați oficiali și politicieni ruși de rang înalt. Numărul lor a ajuns la 700

Lista ucraineană a celor mai căutați oficiali și politicieni ruși de rang înalt. Numărul lor a ajuns la 700
Dreamstime

Serviciul de securitate ucrainean, cunoscut sub numele de SBU, a întocmit o listă a celor mai căutați oficiali și politicieni ruși de rang înalt. Numărul la care s-a ajuns astăzi este impresionant: 700 de persoane.

Ce înseamnă lista ucraineană a celor mai căutați oficiali și politicieni ruși de rang înalt. Numărul lor a ajuns la 700

Aproximativ 700 de oficiali și politicieni ruși de rang înalt au fost plasați pe o listă de urmăriți de către Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU).

Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a plasat aproximativ 700 de oficiali ruși de rang înalt pe lista persoanelor căutate. În fruntea acestei liste se află Dmitri Medvedev, vicepreședintele Consiliului de Securitate al Federației Ruse, Maria Zakharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe, și Serghei Surovikin, ultimul comandant militar al lui Putin, responsabil de forțele din zona de conflict din Ucraina.

Ce semnificație are lista

Luni, 10 octombrie 2022, ar fi fost deschise dosare penale împotriva lor, în conformitate cu articolul 110 din Codul penal al Ucrainei. Acesta se aplică în cazul invadării integrității teritoriale și inviolabilității țării. Pedeapsa maximă prevăzută de acest articol este de până la zece ani de închisoare.

Pe listă mai figurează și alte nume mari: Serghei Șoigu, ministrul Apărării, Nikolay Patrușev, secretarul Consiliului de Securitate al Federației Ruse, Alexander Bortnikov, directorul FSB, ministrul de interne Vladimir Kolokoltsev, șeful Serviciului de Informații Externe, Serghei Narîșkin, șeful Gărzii Ruse, Viktor Zolotov, și președintele Dumei de Stat, Viaceslav Volodin.

Oficialii puși pe lista persoanelor căutate sunt marcați pe site-ul SBU ca fiind „ascunși de ancheta preliminară”. Fiecare fișă are o ”dată de dispariție”, de obicei martie 2022, a scris presa ucraineană.

Ca răspuns la acțiunile autorităților ucrainene, Alexander Bastrykin, șeful Comitetului de Investigații al Federației Ruse, a fost instruit să „dea o evaluare juridică a faptelor de urmărire penală ilegală”. De asemenea, șeful departamentului rus, la rândul lui, a fost instruit să deschidă un dosar penal împotriva oficialilor SBU.

Un purtător de cuvânt al comitetului de anchetă a comentat: „Este evident că deciziile SBU au fost luate pe motive exagerate și contrazic legea. Ca parte a cazului penal, ancheta va identifica anumiți oficiali SBU care au luat decizii ilegale.”

Andrei Klishas, șeful Comitetului Consiliului Federației Ruse pentru legislație constituțională și construcția statului, a declarat că decizia SBU nu va avea consecințe juridice, după cum a scris gazeta.ru.