Actual Politică

Liviu Dragnea, trimis în judecată în dosarul Tel Drum. Un dosar de 700 de volume şi un prejudiciu de peste 30 de milioane de lei

Liviu Dragnea, trimis în judecată în dosarul Tel Drum. Un dosar de 700 de volume şi un prejudiciu de peste 30 de milioane de lei

DNA l-a trimis în judecată luni pe Liviu Dragnea, fostul președinte al PSD, în dosarul Tel Drum. Conform comunicatului DNA, Dragnea e acuzat de constituirea unui grup infracțional organizat, abuz în serviciu și alte infracțiuni.

Liviu Dragnea, trimis în judecată în dosarul Tel Drum. Un dosar de 700 de volume şi un prejudiciu de peste 30 de milioane de lei

Dosarul în care fostul lider PSD este trimis în judecată are peste 770 de volume cu probe în anchetă. Numai rechizitoriul are peste 1.400 de pagini.

Pe 26 iunie 2020, procurorii DNA au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale față de Liviu Dragnea în dosarul Tel Drum pentru o serie de infracțiuni, săvârșite în calitate de președinte al Consiliului Județean Teleorman.

 – constituirea unui grup infracțional organizat,

– abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit (două fapte),

– instigare la săvârșirea fără vinovăție a infracțiunii de folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, comisă în forma participației improprii

Liviu Dragnea, președinte al Consiliului Județean Teleorman, ar fi inițiat un grup infracțional organizat din care ar fi făcut parte funcționari din administrația locală și persoane din mediul de afaceri, potrivit DNA.

Grupul ar fi acționat în perioada 2001-2017 în scopul de a obține, în mod fraudulos, sume importante din contractele finanțate din fonduri publice (naționale și europene), prin infracțiuni de abuz în serviciu, de fraudare a fondurilor europene, de evaziune fiscală și folosirea de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații.

Prejudiciul creat bugetului public este de 31.343.799 lei, sumă ce constituie un beneficiu necuvenit pentru firma câștigătoare SC Tel Drum SA, mai arată procurorii DNA.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului București, cu propunere de a se menține măsurile asiguratorii

Conform comunicatului DNA, „această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție”.