Actual

Lovitură dură pentru partidele politice. Demersul luat încalcă legea

Lovitură dură pentru partidele politice.  Demersul luat încalcă legea

Lovitură dură pentru partidele politice. Biserica Ortodoxă Română a cerut partidelor politice, aflate în campanie electorală să nu se mai folosească de calendarele bisericești pentru a-și face campanie electorală.

Patriarhia Română a precizat că acele calendare sunt pline de greșeli, și, mai mult, acest demers încalcă și legea. BOR recomandă credincioşilor ortodocşi să caute calendarele ortodoxe autentice numai în biserici, pentru a avea siguranţa că textul acestora este cel aprobat anual de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.

Patriarhia Română: Se încalcă legea cu aceste calendare

„Dincolo de faptul că o asemenea inițiativă concretizată în tipărirea unui material electoral mascat în calendar creștin ortodox constituie un rapt de conținut, imagine și simbol creștin-ortodoxe, aceasta încalcă Legea nr. 103/1992, privind dreptul exclusiv al cultelor religioase pentru producerea obiectelor de cult (actualizată la data de 29 ianuarie 2001) conform căreia Biserica Ortodoxă Română are dreptul exclusiv de tipărire a calendarelor ortodoxe şi de comercializare/distribuire a acestora numai în biserici, mănăstiri şi propriile magazine bisericeşti.

Reamintim că, în perspectiva alegerilor locale și legislative din acest an, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, în ședința sa din 21 iulie 2020, pornind de la pozițiile exprimate succesiv prin hotărârile sinodale din 13-14 februarie 1996, 23-25 februarie 2000, 12-13 februarie 2004, 5-7 martie 2008 și 25 februarie 2016, din dorința de a face cât mai clară atitudinea Bisericii Ortodoxe Române față de viața politică și campaniile electorale, a reiterat apelul său către liderii partidelor politice din Romania de a nu permite recrutarea de membri din rândurile clerului și nici folosirea în scopuri politice a persoanelor, spațiilor, slujbelor și însemnelor bisericeşti”, se arată în documentul oficial transmis de BOR, potrivit capital.ro.