Actual

Ludovic Orban neagă posibilitatea instaurării stării de urgență

Ludovic Orban neagă posibilitatea instaurării stării de urgență

Premierul României, Ludovic Orban, a explicat miercuri seară, că în acest moment nu se pune problema introducerea stării de urgenţă. Instrumentele necesare autorităților prin intermediul stării de alertă, reușesc să țină sub control pandemia. 

Aflăm de la premierul României, că nu există discuții cu privire la instaurarea unei alte stări de urgență deoarece starea de alertă oferă suficiente mijloace prin care Guvernul poate lupta împotriva răspândirii virusului, dacă sunt luate decizii în mod rațional:

„Starea de urgenţă oferă puţine măsuri suplimentare faţă de starea de alertă. (…) Nu există nicio discuţie legată de starea de urgenţă. Starea de alertă ne oferă instrumente dacă sunt folosite în mod raţional, pe baza unor evaluări ştiinţifice, pe baza evaluării zonelor cu cel mai mare risc de infectare, de asemenea pune la dispoziţie şi instrumente de a-i sancţiona pe cei care nu respectă regulile. Sigur, mai avem o problemă cu primarii, noi nu putem de exemplu să suspendăm autorizaţia unei terase care nu respectă regulile. Autorizaţiile de funcţionare sunt date de primari şi de aceea am cerut prefecţilor să ceară concursul primarilor, care trebuie să se implice şi să îşi folosească toate pârghiile pe care le au la dispoziţie pentru a comunica măsurile respective şi pentru a îndemna cetăţenii să respecte măsurile sanitare”, a declarat premierul.

Școala online rămâne singura soluție pentru învățământ

Ludovic Orban a spus că a fost crescut numărul şcolilor conectate la internet cu peste 3.000, au fost distribuite „un număr impresionat de tablete” şi au avut loc „nenumărate” întâlniri cu operatorii de telefonie mobilă, cărora li s-a cerut să fie mărită acoperirea la internet în mediul rural:

„Dar nu există la ora actuală posibilitate de conectare a tuturor copiilor”, a spus premierul, care a adăugat că se fac eforturi continue pentru a rezolva această problemă.