International

Lumea internațională, zguduită de atacul asupra ucranienilor civili dintr-o gară. Mesajul lui Zelenski

Lumea internațională, zguduită de atacul asupra ucranienilor civili dintr-o gară. Mesajul lui Zelenski

O gară din Kramatorsk folosită pentru evacuarea civililor, din estul Ucrainei, a fost atacată cu două rachete ale armatei ruse. Cel puțin 30 de oameni au murit și 100 sunt răniți.

Moscova a negat atacul, chiar dacă au apărut dovezi în acest sens!

Primarul din Kramatorsk a spus că în gara orașului se aflau aproximativ 4.000 de oameni când a fost lovită de rachete. El a spus că majoritatea erau femei, bătrâni și copii care se pregăteau să evacueze în regiuni mai sigure. Autoritățile ucrainene au îndemnat rezidenții să fugă spre vest, în timp ce Rusia își reorientează eforturile militare în regiunea Donbas, din estul țării, după ce recent și-a retras forțele de la Kiev. Rutele feroviare din Sloviansk, Kramatorsk și Lyman, care se află în regiunea Donețk, au fost blocate, a informat media ucraineană.

Volodimir Zelenski a avut o primă reacție după măcelul din gara de la Kramatorsk:

”Pentru că nu au puterea și curajul de a ne înfrunta pe câmpul de luptă, [forțele rusești] distrug cu cinism populația civilă. Acesta este un rău nemărginit. Și dacă nu este pedepsit, nu se va opri niciodată,” a declarat Zelensky.

Moscova a negat atacul. De la lansarea invaziei pe 24 februarie, Moscova a negat în mod repetat că a vizat civili și clădirile civile, în ciuda dovezilor tot mai mari care arată contrariul.

Ministerul rus al Apărării a declarat că o rachetă folosită în atac a fost folosită doar de armata ucraineană. Armata rusă nu a avut niciun obiectiv atribuit la Kramatorsk vineri, a precizat ministerul, potrivit Sky News.

De asemenea, Eduard Aleksandrovici Basurin, purtătorul de cuvânt al comandamentului „miliției populare” pro-ruse din Republica Populară Donețk, a declarat că atacurile au fost o „provocare” ucraineană.

 

Jurnaliștii AFP la fața locului au văzut cel puțin 20 de cadavre de oameni grupate și întinse sub folii de plastic lângă stație. Sângele se scurgea pe pământ și saci împachetate au fost împrăștiați în afara clădirii imediat după atac.
Jurnaliștii au spus că patru mașini de lângă stație au fost distruse și rămășițele unei rachete mari cu cuvintele „pentru copiii noștri” în limba rusă se aflau lângă clădirea principală.
Ulterior, cadavrele au fost văzute încărcate într-un camion militar, scrie Daily Mail.