Culinar

Măceșele în bucătărie. Câteva rețete culinare, ușor de preparat

Măceșele în bucătărie. Câteva rețete culinare, ușor de preparat
bucataras.ro/livada cu ceai.ro

Măceșele sunt fructe de pădure, care, deși sunt ușor de găsit și au numeroase beneficii, nu sunt foarte des folosite. Măceşele pot fi folosite cu succes în mai multe reţete alimentare, printre care sosuri, dulceţuri, ulei şi chiar şi în prepararea vinului. Iată câteva moduri în care pot fi preparate măceșele.

 Dulceață de măceșe

FOTO diversificare.ro

 Ingrediente

  •  2 kg de măceșe
  • 750 zahăr tos
  • Zeama de la o lămâie

 Mod de preparare

  •  Măceșele se spală bine, după care se lasă într-un vas încăpător în apă rece pentru 5-10 minute.
  • Se scurg bine de apă, după care se curăță bine fiecare fruct în parte de porțiunea neagră din capete.
  •  Când sunt gata, măceșele se pun într-un vas mare, se acoperă cu apă rece și se pune vasul la fiert până se ajunge în punctul de fierbere, aproximativ o oră.
  • Se oprește focul, se lasă fructele să se răcească pentru 10-15 minute, după care se zdrobesc cu un blender împreună cu apa în care au fiert.
  • Pasta obținută se amestecă cu zahărul, zeama de lămâie, se amestecă și se pune pe foc până când zahărul s-a topit complet.
  • Se dă vasul de pe foc, apoi dulceața fierbinte se toarnă în borcane.

Lichior de măceșe

FOTO ciao.ro

 Ingrediente

  •  500 gr fructe de măceșe bine coapte
  •  150 gr zahăr
  • 1 litru alcool de 60 de grade

Mod de preparare

  •  Se spală bine fructele, după care se mărunțesc și se adaugă zahărul.
  •  Se amestecă și se lasă la scurs pentru câteva ore până se obține un suc.
  • Se adaugă alcoolul și se lasă într-un vas la macerat timp de 4-6 săptămâni, timp în care se mai amestecă o dată la câteva zile.
  • Când lichiorul este gata, se depozitează în sticle închise la culoare și se păstrează la rece.

 Sirop de măceșe

FOTO lataifas.ro

 Ingrediente

  •  250 gr de măceșe proaspete sau uscate
  •  500 gr zahăr
  • 1,5 L apă clocotită

 Mod de preparare

  • Fructele se spală bine și se curăță, după care se pun în apa clocotită și se lasă la macerat pentru 12 ore.
  • După 12 ore, se strecoară apa, se adaugă zahărul și se fierbe totul până când scade siropul și capătă consistența dorită.
  • Când este gata, siropul se pune în sticle care se închid ermetic și se păstrează la rece.

Energizant din măceșe și miere

FOTO lataifas.ro

 Fructele de măceșe se spală bine, se curăță de semințe și de perisori, se lasă la uscat și apoi se transformă în pulbere.

Aceasta se amestecă cu miere în proporția: două lingurițe de pulbere de măceșe la o linguriță de miere.

Amestecul se ia dimineața, pe stomacul gol, și are efecte energizante, crește imunitatea (prin conținutul de vitamina C) și  ajută la combaterea viermilor intestinali.

Sursa info: libertatea.ro