International

Macron a făcut anunţul la Chişinău: Cererea Republicii Moldova de aderare la UE e legitimă. Franţa va aloca 40 milioane de euro

Macron a făcut anunţul la Chişinău: Cererea Republicii Moldova de aderare la UE e legitimă. Franţa va aloca 40 milioane de euro
FOTO: evenimentul zilei

Republica Moldova va primi un răspuns ”clar” la solicitarea de acordare a statutului de candidat la aderarea la Uniunea Europeană în aproximativ zece zile. Declaraţia aparţine preşedintelui francez Emmanuel Macron şi a fost făcută în timpul vizitei sale la Chişinău. De asemenea, liderul francez a subliniat că ”problema transnistreană” nu va reprezenta un impediment în privinţa integrării, relatează deschide.md.

Emmanuel Macron a făcut anunţul la Chişinău: Cererea Republicii Moldova de aderare la UE este perfect legitimă

Emmanuel Macron a specificat că vizita sa la Chişinău are rolul de a arăta ”hotărârea” Franţei ”de a consolida relaţia Republicii Moldova cu Uniunea Europeană”.

„Această candidatură va fi dezbătută în aproximativ 10 zile. Franţa îşi va juca în mod deplin rolul de preşedinte pentru a permite să se ajungă la un consens în acest sens. Vrem să transmitem un mesaj pozitiv şi clar faţă de cererea pe care aţi depus-o… Doresc să avem un răspuns clar pe tema aderării. Acest răspuns va fi însoţit de condiţii pentru a putea avansa, pentru că dacă am aplica toate regulile de acordare a statutului de candidat, pur şi simplu nu am acorda nimănui acest statut”, a afirmat preşedintele Macron.

Liderul francez a menţionat că ”problema transnistreană” nu va reprezenta un obstacol în privinţa integrării Republicii Moldova în UE.

”Salut spiritul de pace şi de moderaţie al preşedintelui Maia Sandu la acest subiect. Dorim ca R. Moldova sa rămână suverană, cu teritoriul integru… Nu putem spune că problema transnistreană reprezintă un blocaj sau un obstacol, dar, în decursul procesului, va trebui să găsim soluţii la această situaţie”, a adăugat Macron.

Liderul francez şi-a exprimat admiraţia faţă de eforturile depuse de Republica Moldova în gestionarea crizei refugiaţilor ucraineni şi a subliniat necesitatea încheierii războiului din Ucraina.

De asemenea, a afirmat că Franţa va aloca 40 de milioane de euro Chişinăului în vederea dublării bugetului militar în vreme de război.

”Franţa este una dintre primele ţări care susţine R. Moldova şi îmi iau acest angajament ca acest sprijin să continue”, a evocat liderul francez.

”Puteţi să contaţi pe susţinerea Franţei şi a UE. Vizita mea are ca obiectiv să arate hotărârea noastră de a consolida relaţia Franţei şi a UE cu R. Moldova. Dorinţa R. Moldova de a se alătura familiei europene este perfect legitimă”, a conchis preşedintele francez.