Diverse

MAE a pus piciorul în prag. Șefa ICR Londra, actrița Catinca Maria Nistor, obligată să se mute din locuința luxoasă

MAE a pus piciorul în prag. Șefa ICR Londra, actrița Catinca Maria Nistor, obligată să se mute din locuința luxoasă

S-au terminat zilele fericite ale actriței Catinca Maria Nistor. MAE a decis astăzi că șefa ICR Londra va trebui să părăsească apartamentul plătit de statul român cu 6500 de lire sterline pe lună. Vrea, nu vrea, fiica masonului Stelian Nistor se va muta într-un apartament gratuit.

A fost reziliat contractul

După ce a ordonat o anchetă în regim de urgență, ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a hotărât rezilierea contractului de închiriere pentru apartamentul de 120 de metri pătrați în care a locuit directorul ICR Londra, actrița Catinca Maria Nistor.

Aceasta urmează să se mute de urgență în sediul institutului, după ce vor fi eliberate niște spații în care în acest moment își desfășoară activitatea Consulatul General. Potrivit unui comunicat de presă, ministrul de Externe, Bogdan Aurescu a dispus să fie verificate și contractele similare, dar și demersurile de revizuire și respectiv modernizare a procedurilor care s-au făcut pentru a fi încheiat acest tip de contract.

Ce trebuie să cuprindă spațiul în care locuiesc directorii institutelor culturale românești din străinătate

”Spaţiul de locuit cu statut de reşedinţă al directorilor institutelor culturale româneşti din străinătate, ca şefi de misiune, cuprinde, conform uzanţelor diplomatice şi protocolare un număr de camere de odihnă stabilit prin raportare la situaţia familială (în funcţie de numărul de membri ai familiei care însoţesc la post şeful de misiune).

E vorba de o cameră de zi, un spaţiu de lucru şi un spaţiu de reprezentare, primire şi protocol, unde titularul spaţiului desfăşoară activităţi profesionale de reprezentare. De asemenea, se urmăreşte ca reşedinţa să fie amplasată într-o zonă adecvată, uşor accesibilă şi sigură din punct de vedere al protecţiei personalului.

Având în vedere că, potrivit informărilor trimise de ICR Londra, la momentul preluării postului de către Directorul ICR Londra nu au fost identificate spaţii disponibile în incinta imobilului de la adresa 1st Belgrave Square care să poată fi utilizate ca spaţiu de locuit cu statut de reşedinţă a şefului institutului, ICR Londra a procedat la prospectarea pieţei şi identificarea unui spaţiu care să corespundă criteriilor anterior menţionate.

Decizia cu privire la alegerea unui spațiu cu scop de reședință a Directorilor ICR nu implică în nicio etapă conducerea MAE; evaluarea și identificarea acestor spații aparține unor comisii desemnate la nivelul fiecărui institut cultural românesc din străinătate de către directorii institutelor, verificarea îndeplinirii procedurii legale revenind structurilor de specialitate din MAE. ”, mai spune MAE.