Actual Diverse

Statul român plătește mofturile șefei de la ICR Londra. Îi decontează lunar chiria de 32.000 de lei

Statul român plătește mofturile șefei de la ICR Londra. Îi decontează lunar chiria de 32.000 de lei

Catinca Maria Nistor, actriță și șefă, din luna aprilie ac, a Institutului Cultural Român la Londra, crede cu tărie în zicala „obrazul subțire cu cheltuială se ține” și dacă această cheltuială e decontată din banul public, cu atât mai bine.

Ajunsă la Londra pe funcție de conducere, Catinca Maria Nistor (34 de ani) a refuzat să locuiască într-un apartament al MAE, în care au locuit predecesorii ei, și a cerut decont pentru chiria unui apartament de 120mp. Lunar, statul român achită pentru cazarea șefei ICR 6.500 de euro, adică 32.500 de lei, relatează Libertatea.

Acuzată că a sifonat bani de la Bulandra

Deși unii senatori i-au contestat competențele, Catinca Maria Nistor a fost numită director al ICR Londra fără concurs, la propunerea președintelui instituției, Liviu Sebastian Jicman. Ea este fiica actorului român Stelian Nistor, fost lider al Lojei Masonice de rit scoțian, care are sediul central la Londra, scrie site-ul culturaladuba.ro. Mai mult, în mandatul primarului general Gabriela Firea, a fost director interimar al Teatrului Bulandra din București – de unde a fost dată afară după un an, în urma unui protest public al actorilor.

Noua conducere a teatrului a dat-o în judecată sub acuzația că și-ar fi atribuit sume de bani necuvenite.

Într-un interviu acordat pentru culturaladuba.ro în martie 2020, când era manager al Teatrului Bulandra, Catinca Maria Nistor declara:

„Când am împlinit 28 de ani, mi-am dat termen până la 35 să am rostul meu la Londra, unde merg frecvent. Am început să-mi construiesc un network acolo. Visul meu e să mă trezesc dimineața, să știu cum arată bucătăria mea, make a tea și breakfast (să-mi fac un ceai și micul dejun, trad.), să merg la lucru și să fac în fiecare zi același lucru, să lucrez on stage (pe scenă, trad.), în Londra”.

Aceasta a primit, pe 15 aprilie, avizul pozitiv al Comisiei pentru Cultură a Senatului, pentru preluarea funcției de la Londra, deși în cadrul audierilor, Nistor nu a putut să spună care sunt principalele sale două obiective odată ce preia mandatul ICR Londra.

„Eu am niște idei, dar nu vreau să vorbesc”, a spus atunci.

Nu a dorit să stea „pe gratis”

Potrivit surselor publicației, de când a început să funcționeze filiala, din 2006, toți cei patru directori au fost cazați într-un apartament generos de la etajul al doilea al clădirii ICR, în Belgrave Square, chiar în inima Londrei. E vorba despre un vechi palat aristocratic construit în secolul al XIX-lea, care a fost concesionat de către Domeniul Coroanei Britanice. Statul român nu plătește chirie pentru acest loc.

Totodată, pretențiile șefei se pare că nu au putut fi îndeplinite. Deși MAE susține că apartamentul „la momentul solicitării nu era disponibil în incinta institutului” și că nu era „un spațiu de cazare adecvat”, o sursă din cadrul ICR spune că apartamentul cu cazare gratuită, în care au stat directorii anteriori și care acum zace gol „e cel mai frumos sediu al institutului, plus că e foarte comod să ai biroul în aceeași clădire”, titrează Libertatea. „Are o bucătărie, două băi dotate corespunzător și alte patru încăperi spațioase”, mai spune sursa publicației.

Ce și-a luat directoarea ICR Londra de 6500 euro/lună

Un apartament decent, pentru o persoană, în inima Londrei, poate fi închiriat cu circa 2500 euro/lună. Conform site-urilor de specialitate, 6.500 de lire pe lună e la cota de „cea mai mare chirie în Kensington și Chelsea pentru un apartament de 4 dormitoare sau mai mult”.  Libertatea mai scrie că apartamentul este situat în apropiere de Harrods, un celebru magazin londonez, iar Ministerul Afacerilor Interne a declarat că locuința pentru care plătește o avere are trei camere.

Nu (doar) pofta de lux ar fi motivul închirierii unui apartament

„N-a vrut să fie monitorizată”, a declarat pentru Libertatea un angajat al ICR. „De ce vrea doamna Nistor un apartament separat? Din cauza anturajului în care se mișcă, având nevoie de libertate, pe care nu o are într-o clădire a MAE, care este monitorizată”, detaliază angajatul de la Institut.

Și diplomat, și vedetă la TV

Absurdul nu se oprește doar la cheltuieli. Catinca Maria Nistor este și vedetă la televiziunea lui Adrian Sârbu, Aleph News.

Contrar prevederilor statutului corpului diplomatic, care specifică faptul că nu are voie să desfășoare alte activități, directoarea ICR Londra realizează o rubrică intitulată „Femeie, înainte de toate”, pe postul menționat.
Portița găsită pentru a fi și diplomat, și vedetă, este concediul fără plată. De fiecare dată când are de filmat, ea își înaintează o solicitare pentru zile libere, neremunerate. „Ca și cum dacă e în concediu nu se mai supune statutului diplomatic”, spune un angajat ICR, citat de Libertatea.

Prinsă cu minciuna în CV – nu a absolvit o școală de prestigiu de la Londra

Catinca Maria Nistor se prezintă în CV ca fiind licențiată în Drept, la Universitatea Nicolae Titulescu și absolventă a unui master la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică I.L. Caragiale, iar în declarația publică din Parlament a spus că a urmat și cursurile prestigioasei universități London School of Economics, în 2010. Insituția de învățământ, însă, a comunicat că această informație este falsă.