Economic

Mai mulți bani pentru angajații din mediul privat. Anunțul Ministrului Finanțelor, Adrian Câciu, despre noua măsură 

câciu

Potrivit informațiilor oferite de ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, instituția pe care o reprezintă sprijină creșterea salariilor din mediul privat. Măsura face parte din programul Sprijin pentru România, și vizează creșterea voluntară a salariului minim sau creșterea cu 200 de lei peste nivelul salariului minim, scutită de taxe.

Mai mulți bani pentru angajații din mediul privat. Anunțul Ministrului Finanțelor, Adrian Câciu, despre noua măsură

Măsura amintită anterior vine ca răspuns la creșterea inflației, și are scopul de a oferi un ajutor angajaților din mediul privat. Măsura va avea efect pe toată masa salarială la nivelul economiei:

„Se vorbea foarte mult de scăderea puterii de cumpărare. Există o consecinţă a inflaţiei: afectarea puterii de cumpărare. În ceea ce înseamnă zona privată, am venit chiar săptămâna aceasta, cred că o să fie şi în transparenţă publică – acea măsură pe care am promovat-o prin programul Sprijin pentru România: creşterea voluntară a salariului minim sau creşterea cu 200 de lei peste nivelul salariului minim, scutită de taxe, o măsură care a fost discutată cu mediul de afaceri, o măsură care va veni în beneficiul angajaţilor din mediul privat şi care va avea un efect pe toată masa salarială la nivelul economiei, evident, în contextul în care vom introduce capital în economie şi vom continua cu celelalte măsuri de sprijin al companiilor pentru menţinerea business-urilor şi menţinerea locurilor de muncă”, a mai spus şeful de la Finanţe.

Totodată, el a precizat că acțiunile din pachet vor stimula investițiile private, în proporție de peste 60%, acesta prezentând și sumele care ar urma să fie alocate în acest sens.

„Prognozele avute în vedere de către principalele instituţii financiare internaţionale au redus anticipaţia de creştere economică pe anul 2022 pentru România, însă acţiunile guvernamentale din pachetul ‘Sprijin pentru România’, axate pe stimuli pentru investiţii private în proporţie de peste 60% din anvelopa bugetară alocată, respectiv 10,4 miliarde lei din 17,3 miliarde lei, ne dau perspectiva menţinerii într-o zonă de creştere economică similară cu angajamentele iniţiale, evident cu condiţia ca stimulii să ajungă la timp şi ţintit în economie.

O să avem în curând, la jumătatea lunii mai, şi datele semnal cu privire la PIB pe trimestrul I, iar elementele de proiecţie pe primele două luni ne arată semne de inversare a trendului din trimestrul IV 2021, respectiv o uşoară revenire”, a explicat Câciu în Parlament, la Ora Guvernului.

Firmele care își doresc o astfel de creștere ar urma să nu mai plătească nici o taxă la stat pentru această creștere salarială, astfel încât întreaga sumă să meargă la angajat.

Salariul minim pe economie în România

De la 1 ianuarie 2022 a intrat în vigoare salariul minim pe economie majorat, inclusiv în firmele private din România.

Salariul minim brut pe țară este de 2.550 lei pe lună, începând de la 1 ianuarie 2022, potrivit Hotărârii de Guvern 1071 din 4 octombrie 2021. Creșterea este de 10,9% față de nivelul din 2021.

În anul 2022 tariful orar este de 15,239 lei/oră pentru un program complet de lucru de 167,333 ore/lună.