International

Mai vor britanicii monarhia? Ce spun sondajele înainte de încoronarea lui Charles

familia regală a marii britanii (sursă foto: New York Magazine)
sursă foto: New York Magazine

Când s-a aflat că britanicii vor fi „chemați” să depună un jurământ de credință în fața regelui Charles al III-lea în timpul încoronării sale din 6 mai, a urmat o reacție ușor violentă din partea publicului. Legislatori britanici, observatori regali și comentatori deopotrivă au calificat ideea aceasta ca fiind „pe jumătate nepotrivită”, „ciudată” și „lipsită de sens”.

Guvernul britanic a precizat ulterior că această declarație era mai degrabă transmisă sub formă de „invitație de participare”, mai mult decât o „cerință”. Ceea ce fusese propus ca o modalitate de a oferi oamenilor un rol mai formal în procesul de încoronare nu a făcut decât să sublinieze și mai mult pentru unii cât de aparent ciudat și anacronic este întreaga situație.

Ce părere au britanicii?

Controversa a subliniat, de asemenea, opiniile complexe ale populației Marii Britanii față de monarhie. De la moartea reginei Elisabeta a II-a de anul trecut, instituția a continuat să se bucure de un sprijin puternic din partea oamenilor. Cu toate acestea, un sondaj recent realizat de compania britanică de sondaje YouGov arată că sprijinul a scăzut de la 62% la valoarea de 58%.

Un alt sondaj realizat de National Center for Social Research a arătat că, în timp ce 55% din publicul britanic consideră că monarhia este importantă, cei care spun că păstrarea acesteia este „foarte importantă” se ridică la doar 29%, cea mai mică proporție înregistrată vreodată. Acest lucru sugerează un grad de indiferență din partea unui număr considerabil de britanici atunci când vine vorba de menținerea familiei regale.

Cu sau fără monarhie?

Oponenții monarhiei cred că timpul este de partea lor. Din punctul lor de vedere, regina Elisabeta a fost „personajul principal al familiei regale”, care a fost admirată pe scară largă atât de regaliști, cât și de anti-regaliști. Deși rata de susținere a lui Charles al III-lea s-a îmbunătățit în ultimul timp, ajungând la 62%, aceasta abia rivalizează cu cea a fostei regine.

„Există o mulțime de critici aduse lui Charles, dar el pur și simplu nu este regina”, spune Graham Smith, directorul executiv al grupului antimonarhie Republic și autorul cărții „Abolish the Monarchy” (Aboliți monarhia), care va fi publicată în curând. „Și aceasta este principala lui problemă”.

Problemele lui Charles

Această problemă provine dintr-o serie de diferențe cheie între cei doi monarhi, Charles și mama sa. În timp ce regina și-a păstrat în mare parte pentru ea opiniile personale cu privire la majoritatea problemelor Regatului și ale întregii lumi, pozițiile lui Charles cu privire la orice, de la schimbările climatice și vânătoarea de vulpi până la arhitectura modernă și medicina alternativă, au fost de mult timp în domeniul public.

De asemenea, nu a ajutat nici faptul că o mare parte din viața privată a lui Charles ca moștenitor a fost expusă timp de atâtea decenii, de la dezvăluirile de infidelitate din timpul căsătoriei cu prințesa Diana până la relația sa tensionată cu fiul său cel mic, prințul Harry. „Regina Elisabeta a II-a a fost această minunată pânză albă”, spune Richard Fitzwilliams, un expert în lumea regală. „În legătură cu Charles, britanicii au un în minte un portret mai complex, unul care este văzut pe scară largă ca fiind imperfect, controversat și chiar neatent”, adaugă expertul.

O moștenire grea

Scăderea sprijinului și popularității monarhiei în rândul britanicilor nu se datorează doar ascensiunii lui Charles. Noul rege a moștenit coroana într-un moment în care sprijinul pentru monarhie era mai scăzut ca niciodată, un declin care a fost accelerat, în parte, de scandalul în care a fost implicat fratele lui Charles, prințul Andrew, din cauza acuzațiilor de agresiune sexuală rezultate din prietenia acestuia cu Jeffrey Epstein, un infractor sexual condamnat, precum și de dezvăluirile făcute în cartea de memorii fără a prințului Harry, „Spare”.

Cu toate acestea, viitorul instituției ar putea depinde, în cele din urmă, de capacitatea lui Charles de a-i convinge pe britanici și, în special, pe tinerele generații ale țării, de valoarea instituției regale. În rândul tinerilor cu vârste cuprinse între 18 și 24 de ani, doar 32% cred că monarhia ar trebui să continue, potrivit YouGov, față de 38% care cred că ar trebui abolită cu totul, scrie publicația TIME.