International

Puterile din Pacific. Marea Britanie își găsește în sfârșit un nou loc în lume după Brexit

Marea Britanie, Sursa foto: dreamstime.com
Sursa foto: dreamstime.com

Parteneriatul militar de mai multe decenii cu SUA și Australia arată că Marea Britanie se concentrează acum pe ascensiunea Chinei. În 1958, America a împărtășit tehnologia secretă care a permis Marii Britanii să desfășoare pentru prima dată submarine cu propulsie nucleară. Săptămâna aceasta, cele două țări și-au unit forțele cu o a treia putere pentru a semna un nou acord despre care șefii militari britanici spun că este la fel de profund.

Pactul de apărare AUKUS, Australia, Marea Britanie, SUA, este un program de cooperare în trei direcții care, în esență, îi aduce pe cei dintâi în clubul submarinelor nucleare, extinzând în același timp raza de acțiune a Marii Britanii și a Americii într-o regiune a Pacificului care devine rapid teatrul global cheie pentru secolul viitor.

Subliniază o schimbare aproape amețitoare de orientare pentru Marea Britanie, în timp ce oficialii se străduiesc să regândească și să recalibreze locul Marii Britanii în lume după Brexit.

Acordul de mai multe decenii, dar și miliarde de dolari

Luni, în timp ce Sunak se afla la San Diego, California, pentru a semna acordul de mai multe decenii și de mai multe miliarde de lire sterline, alături de președintele Joe Biden și de prim-ministrul australian Anthony Albanese, ministrul de externe al Regatului Unit, James Cleverly, se afla în Camera Comunelor pentru a dezvălui revizuirea integrată actualizată a guvernului britanic,  un document de mare anvergură în domeniul apărării și al politicii externe care stabilește prioritățile externe pentru anii următori.

A venit la aproape doi ani de la publicarea IR original, o perioadă în care, au declarat trei înalți oficiali politici și militari, s-au schimbat multe.

Un oficial guvernamental care a ajutat la elaborarea strategiei a declarat că revizuirea inițială conținea atât un scenariu optimist, pentru un viitor de cooperare și colaborare internațională, cât și o versiune mai negativă care implica „intensificarea competiției dintre state”.

„Simplul fapt este că, în ultimii ani, acea versiune mai negativă a competiției interstatale s-a intensificat. Și a mers chiar mai repede decât evaluarea pe care am pus-o în RI anterior”, a declarat oficialul.

Cea mai evidentă schimbare a fost invazia Rusiei în Ucraina în februarie 2022, care a pus la grea încercare resursele militare ale Marii Britanii și a contribuit la un șoc energetic resimțit în fiecare gospodărie din Marea Britanie, concentrând totodată atenția capitalelor, de la Varșovia la Washington, asupra valorii NATO.

Provocarea Chinei

Dar și China a sărit mai departe în ordinea problemelor care trebuie abordate – iar Marea Britanie și aliații săi au stabilit că cel mai bun răspuns, după ani de zile de construcție eșuată de punți, este să fie proactivi în construirea unei alianțe defensive.
„Am văzut creșterea autoritarismului și a asertivității chinezești peste hotare”, a declarat același oficial. „NATO recunoaște, se adaptează, la provocarea Chinei mai mult decât a făcut-o vreodată până acum”.

Serviciile de informații atât din SUA, cât și din Marea Britanie sunt de acord că liderul chinez Xi Jinping nu mai este actorul logic cu care se obișnuiseră, a declarat o persoană de rang înalt implicată în stabilirea politicii externe a Marii Britanii. Această persoană a descris cum, în trecut, cu toate picanteriile din relația lor, se putea conta pe Xi să acționeze rațional, ceea ce îl făcea relativ simplu de abordat. Dar discursurile și acțiunile sale recente par mai ideologice, au spus aceștia, iar el pare mai autoritar acasă și mai asertiv în străinătate.

Unul dintre înalții oficiali militari citați mai sus a declarat că anticipează că submarinele chineze vor opera probabil în curând mai aproape de apele europene. Aceștia au citat ca factori cheie topirea calotelor de gheață, care facilitează navigarea rutelor, și o abordare mai agresivă din partea regimului actual, conform POLITICO.

Iar acest lucru însemna că Regatul Unit nu putea pur și simplu să stea deoparte de „înclinarea” spre regiunea Indo-Pacific, pe care Washingtonul a început-o deja.

Statul din Pacific

Pentru americani, acordul AUKUS înseamnă că SUA pot avea acum o prezență suplimentară și puternică în Pacific, care altfel le-ar lipsi, pe măsură ce China continuă să crească în putere și autoritate în anii și deceniile următoare.

„Marea dilemă strategică pe care SUA a avut-o în ceea ce privește purtarea unui război cu China este că regiunea este foarte departe de America, dar foarte aproape de China. Cu cât mai mult SUA pot să-și bazeze o mare parte din forțe în avans, cu atât mai bine. Aceasta le oferă o disponibilitate operațională mult mai mare în cazul în care un război ar începe în scurt timp. Din punctul de vedere al Australiei, acest lucru le oferă o mai mare vizibilitate a garanției americane, lucru pe care l-ar saluta”, a declarat Malcolm Chalmers, director adjunct la think-tank-ul cu sediul la Londra, Royal United Services Institute (RUSI).

Un submarin de atac american, USS Asheville, operează deja dintr-un port australian, iar conform termenilor acordului AUKUS, Royal Navy ar trebui să facă prima desfășurare în Australia în 2027.

În următorul deceniu, pe măsură ce încep lucrările la un submarin nuclear SSN-AUKUS de concepție britanică la Barrow-in-Furness din Cumbria, care folosește tehnologie americană și este destinat Canberrei, va fi obișnuit ca patrulele submarinelor britanice și americane să folosească porturile australiene. Personalul din toate cele trei marine va fi îmbarcat pe navele celorlalți, pe măsură ce va începe antrenamentul extins necesar pentru a echipa un submarin nuclear.

Pentru Marea Britanie, după ce s-a desprins de Uniunea Europeană, apropierea și mai mare de Statele Unite și de aliații săi devine brusc un imperativ. AUKUS leagă cele două națiuni, alături de partenerul lor australian, într-o manieră poate nemaiîntâlnită de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace. Nu este de mirare că oficialii de la vârful guvernului și armatei britanice consideră acest pact ca fiind o lovitură diplomatică majoră.

Chalmers a declarat că asocierea cu australienii pentru dezvoltarea submarinului de nouă generație a fost o mișcare inteligentă: „Din punctul de vedere al Marii Britanii, este foarte greu să cumperi aceste platforme foarte scumpe și foarte sofisticate fără o colaborare internațională… Logica indică o colaborare cu alți amici de mărime medie.”

La mare distanță de casă

Dar planul are și critici. Unii se întreabă de ce cheltuiește Marea Britanie atât de mulți bani și personal pentru o regiune îndepărtată, când la ușa sa se află un război major în Ucraina.

Alții se îndoiesc că Marea Britanie are capacitatea de a îndeplini comenzile pentru Australia când industria sa de apărare este deja suprasolicitată și riscă un „exod al creierelor” de experți tentați de salariile mai mari din Down Under. În condițiile în care armata britanică suportă o reducere a efectivelor despre care unii spun că este nesustenabilă, cheltuielile generoase pentru submarine ar putea părea un lux pe care Marea Britanie nu și-l poate permite.

Într-adevăr, șefii marinei militare fac presiuni pentru ca guvernul să extindă numărul submarinelor britanice de la șapte în prezent la 19. Este o listă de dorințe care, având în vedere că fiecare navă are un preț de 1,5 miliarde de lire sterline, a stârnit râsul unui oficial de pe Downing Street atunci când ideea a fost lansată în timpul călătoriei lui Sunak la San Diego săptămâna aceasta.

Șefii din domeniul apărării insistă că prețul ridicat al apartenenței la AUKUS și al angajamentului în regiunea Pacificului este totuși unul necesar și că alianțele și acordurile multilaterale sunt calea viitorului. Un oficial din domeniul apărării a sugerat că neformarea unor parteneriate de încredere similare s-ar putea dovedi în cele din urmă căderea Chinei.

Oficialul care a ajutat la elaborarea RI a declarat că „Pentru a-i depăși în competiție și cooperare pe cei care doresc să ne sfideze interesele noastre principale și [pentru a ne asigura] interesul superior într-o ordine internațională deschisă, prosperă și stabilă, va trebui să lucrăm mai eficient cu aliații și partenerii. De asemenea, va trebui să cheltuim o proporție mai mare din resursa națională pentru apărare.”
Înaltul oficial militar citat mai sus a adăugat că „abordarea filozofică chineză de câțiva ani încoace a fost aceea a decuplajului. [Beijingul crede] că numai statele slabe se adună pentru a forma alianțe. Dar dacă aceste alianțe cresc în competență și angajament reciproc, atunci acest efect general începe să contracareze strategia de decuplare. Începe să contracareze capacitatea lor de a influența ceea ce vor să se facă. Dacă lumea se aliniază, atunci, de fapt, China va pierde dezbaterea privind capacitățile, deoarece singura sa rezistență se bazează pe ea însăși.”

Lumea lui Sunak

În ceea ce-l privește pe Sunak, premierul consideră că vizita de săptămâna trecută în Franța pentru a se întâlni cu președintele Emmanuel Macron, urmată de călătoria sa la San Diego, sunt exemple ale viziunii sale privind noul loc al Marii Britanii în lume.
Poate că Marea Britanie nu mai face parte din UE, dar Franța, în special, rămâne un partener-cheie, în special în domeniul militar, iar în privat premierul este aspru cu privire la infamul echivoc al predecesoarei sale Liz Truss în timpul competiției pentru conducerea conservatoare din 2022 cu privire la faptul dacă Parisul era sau nu un „prieten”.

Sentimentele rănite ale lui Macron pentru că a fost respins de Australia în favoarea AUKUS par să fi fost liniștite.

Crearea de alianțe cu națiuni prietene, cu Marea Britanie în pas cu Statele Unite și prieteni simpatici, inclusiv Japonia, Canada și Coreea de Sud, în timp ce națiunile europene sunt încă îmbrățișate strâns, se simte ca o potrivire bună pentru Sunak. Cei cu care POLITICO a vorbit au citat cu toții urmărirea de către acesta a aderării Regatului Unit la un acord comercial transpacific major, populat de multe dintre economiile majore din regiune, cu China în exterior, ca un alt exemplu de înclinație.

Într-adevăr, în timp ce China se poziționează cu privire la Taiwan, înalți oficiali britanici cred că țări precum Sri Lanka sau Africa de Sud – care ar fi putut fi tentate de investițiile în numerar din partea Beijingului – încep să simtă că aderarea la aceste alianțe conduse de SUA este un pas mai puțin riscant.

Viitorul pare mai complicat și potențial mai periculos decât au dovedit-o ultimele decenii. Pentru Marea Britanie, faptul de a avea prieteni legați strâns prin legături militare și geo-diplomatice face ca această lume incertă să pară mai puțin descurajantă.