Lifestyle

Mamifer uriaș în apele fluviului Sena. Francezii au făcut poze și au comentat pe rețele

Mamifer uriaș în apele fluviului Sena. Francezii au făcut poze și au comentat pe rețele
Foto: Sena/pinterest.com și balena/rfi.fr

Joi, 30 iunie 2022, autorităţile locale franceze au anunțat că în fluviul Sena din Franţa, în apropiere de Canalul Mânecii, a fost observat un cetaceu care ar putea fi o balenă Minke cu o lungime de 10 metri.

Anunțul vine la doar o lună după ce o orcă bolnavă a murit în apele aceluiaşi fluviu, citează stiripesurse.ro.

Ce au declarat cercetătorii

Referitor la acest subiect, Delphine Eloi, directoarea institutului GECC pentru cercetarea mamiferelor a declarat că ”Este fără precedent”,  după ce echipa din care face parte a confirmat informaţiile apărute pe reţelele de socializare, potrivit cărora animalul s-ar afla în zona cu apă dulce de la Pont de Normandie, în apropiere de oraşul Le Havre.

De asemenea, potrivit sursei citate, directoarea institutului GECC, a adăugat că deşi balenele rorqual nu sunt o prezenţă neobişnuită în Canalul Mânecii, este pentru prima dată când un mamifer din această specie este zărit înotând în Fluviul Sena.

Joi a fost prima dată când balena a fost văzută de un grup de marinari, a precizat biroul prefectului departamentului Seine-Maritime într-un comunicat publicat pe Twitter, menționând, totodată, că, la scurt timp, a fost organizată o întâlnire de urgenţă cu cercetători şi oficiali guvernamentali pentru a discuta despre înregistrarea video în care apare animalul.

Despre ce mamifer marin este vorba

Conform celor precizate de prefectura franceză, echipa a confirmat că animalul este probabil un exemplar adult de balenă Minke comună, o subspecie de rorqual, cu o lungime de circa 10 metri, adăugând, de asemenea, faptul că mamiferul marin pare să fie într-o condiţie fizică bună.

Ce alte mamifere marine au mai fost observate recent în apele Senei

La zeci de kilometri în amonte pe fluviul Sena, în luna mai 2022, a fost observată o orcă bolnavă cu o lungime de 4 metri, identificată ca fiind un exemplar mascul.

După o încercare a specialiştilor de a-l ghida înapoi în apele Canalului Mânecii, animalul a murit.

Ținând cont de cele întâmplate, joi, 30.06.2022, cercetătoarea de la GECC Delphine Eloi a declarat: ”Trebuie să ne asigurăm că un astfel de lucru nu se va mai întâmpla”.

În plus, ea a adăgat că în prezent institutul din care face parte precum şi autorităţile monitorizează mamiferul, care se afla încă la o distanţă relativ apropiată de mare.