Actual

Armata preia lucrările la podul de peste râul Siret. DNA a deschis dosar de cercetare penală

Armata preia lucrările la podul de peste râul Siret. DNA a deschis dosar de cercetare penală
FOTO: Gazeta de Sud

Apărării Naționale se va ocupa de lucrările de reabilitare podul de peste Siret, prăbușit  ieri la nici nouă luni de la inaugurare. Decizia îi aparţine prim-ministrul Nicolae Ciucă care a desemnat Ministerul Apărării să se ocupe de zona afectată de surparea podului.

MApN preia lucrările la podul de peste râul Siret. DNA a deschis dosar de cercetare penală

„Premierul a dispus ca MApN să înceapă lucrările pentru a găsi o soluție în zona afectată de surparea podului peste Siret în județul Neamț şi a cerut tragerea la răspundere a tuturor celor responsabili, vinovați, pentru ca atât cetățenii din zona afectată, cât și cei care tranzitează zona să nu fie afectați. MApN lucrează în regim de urgență pentru a restabili transportul în zonă”, a transmis purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru.

DNA a deschis dosar de cercetare penală privind presupuse fapte de abuz în serviciu

Procurorii DNA Bacău au deschis un dosar penal care vizează împrejurările în care s-a reabilitat, modernizat şi consolidat, precum şi împrejurările în care s-a redeschis circulaţia rutieră pe podul de la Luţca. Podul s-a prăbuşit joi. IPJ Neamţ a precizat că a declinat la DNA Bacău dosarul de abuz în serviciu deschis în urma incidentului, iar cel de vătămare corporală din culpă rămâne la Parchetul Judecătoriei Roman.

La Serviciul teritorial Bacău – Direcția Națională Anticorupție s-a înregistrat la data de 09.06.2022 un dosar penal referitor la împrejurările în care s-a reabilitat, modernizat și consolidat, precum și împrejurările în care s-a redeschis circulația rutieră pe podul de la Luțca, județul Neamț, de peste râul Siret.

În acest moment a fost începută doar urmărirea penală in rem (față de faptă), cu privire la suspiciunea de comitere a unor infracțiuni asimilate celor de corupție.

Raportat la actele procedurale efectuate în prezenta cauză, precizăm că, atunci când împrejurările vor permite, vom fi în măsură să oferim detalii suplimentare.”

Un pod inaugurat în urmă cu nouă luni s-a prăbușit într-o fracţiune de secundă

Podul de la Luțca din comuna Sagna, județul Neamț, s-a prăbușit la doar 8 luni după ce fusese repus în circulație. Incidentul s-a produs în jurul orei 14.00, pe 9 iunie 2022.

La momentul prăbușirii, pe pod se aflau un camion și o autoutilitară. Potrivit ISU Neamț, șoferul camionului a fost rănit. Victima a fost scoasă din autocamion de participanții la trafic. Se pare că este vorba de un bărbat de 56 de ani, care a avut nevoie de îngrijiri medicale.

Ce declara președintele Consiliului Județean Neamț la inaugurarea podului

În 2021, podul a intrat în reparații capitale, pentru că nu a fost modernizat niciodată. În toamna anului trecut s-a efectuat testul de rezistență al podului. Atunci președintele CJ Neamț a declarat că podul va putea fi folosit în condiții optime. Testul a presupus încărcarea podului cu un convoi de trafic, având o greutate totală de peste 340 de tone, dispus după o anumită schemă de încărcare. Măsurătorile s-au făcut sub acțiunea sarcinilor statice și dinamice.

foto: romanulfinanciar.ro

„După efectuarea testului, concluzia este că sub această încărcare extraordinară, care în nici un caz nu se va întâlni în practică, podul și structura consolidată în ansamblu prin folosirea fibrelor de carbon și a materialelor speciale au avut un comportament normal și acest obiectiv reabilitat de către Consiliul Județean Neamț va putea fi folosit în condiții de siguranță.

foto: romanulfinanciar.ro

Acum, că avem și rezultatul testului unei verificări de forță, pot afirma că încă 50 de ani, la Luțca, peste râul Siret, se va circula în condiții de siguranță datorită unei investiții derulate de către Consiliul Județean Neamț!“, declara atunci Ionel Arsene, președintele Consiliului Județean Neamț.