Actual Politică

Marcel Ciolacu nu acceptă ca impozitul pentru un apartament din Primăverii să fie la fel ca pentru un apartament din Buzău

coalitie

Coaliţia de guvernământ a decis să modifice impozitul pe clădiri. Acesta se va calcula în funcție de valoarea proprietății, care se regăsește în grila notarială. Autoritățile locale pot aplica un impozit cuprins între 0,1% și 0,2% din valoarea de impozitare raportată.

Marcel Ciolacu nu acceptă ca impozitul pentru un apartament din Primăverii să fie la fel ca pentru un apartament din Buzău

Acest lucru înseamnă că în orașele mari impozitul pe clădiri ar putea creşte, în timp ce în orașele mici sau în zonele rurale ar putea scădea.

Surse din coaliţie, spun că impactul bugetar va fi de 4 miliarde de lei, bani care vor rămâne în teritoriu. Ca procent național, majorarea impozitelor pe proprietate va fi de peste 60% în marile orașe. Nu vor exista diferențe de impozitare pentru cei care dețin o singură locuință și cei care au mai multe imobile.

Legea în vigoare prevede că autoritățile locale pot stabili o cotă de impozit pe proprietate cuprinsă între 0,08% și 0,2% din valoarea impozabilă a clădirii, dar cele mai multe consilii locale au decis să aplice pragul inferior, pentru a nu nemulțumi populația.

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat joi că este normal ca impozitul pe clădiri să fie stabilit în funcţie de valoarea notarială a clădirii respective.

Întrebat, la Palatul Parlamentului, dacă impozitul pe clădiri se va decide în funcţie de valoarea notarială, Ciolacu a răspuns: „În funcţie de valoare. E şi normal, cred că e un lucru de bun simţ. (…) Şi primarii au o marjă, ei hotărăsc un minim şi un maxim. Vorbim de descentralizare. Dar, în moment ce eu mă duc la notar şi vând un imobil, iar acolo există o grilă notarială de valoare, acea valoare să fie luată şi la impozitare. E o chestie cât se poate de normală”.

Marcel Ciolacu a adăugat că nu poate fi de acord ca pentru un apartament din Primăverii, de un milion de euro, să se plătească acelaşi impozit ca pentru un apartament din Buzău, de 80.000 de euro.

„Există o grilă notarială în funcţie de unde este amplasată clădirea. Nu îmi cereţi ca un apartament din Primăverii, care face un milion de euro, să plătească acelaşi impozit cu un apartament din Buzău, care face 80.000 de euro, fiindcă nu voi fi de acord cu aşa ceva”, a menţionat acesta.