International

Marea Britanie a anunțat cea mai mare grevă feroviară din ultimii 30 de ani. Toată săptămâna vor fi proteste

Marea Britanie a anunțat cea mai mare grevă feroviară din ultimii 30 de ani. Toată săptămâna vor fi proteste
Foto: pixabay/victoria art

Sezonul călătoriilor este în plină ascensiune. Oameni merg cu avionul, aeroporturile fiind în haos, rămâne doar alegerea firească, alternativă, trenul, calea feroviară. Iar pe plan local cel mai des mijloc de transport folosit, ca și la București, este metroul. Surpriză, pentru că și aici se anunță că vor fi probleme. Partea bună este că Guvernul britanic zice ”ok”, pentru că are planuri de urgență.

Atenție! Marea Britanie a anunțat cea mai mare grevă feroviară din ultimii 30 de ani. Toată săptămâna vor fi proteste

În Marea Britanie este programată cea mai mare grevă feroviară din ultimii 30 de ani, anunță Radio România Actualități (RRA), citând presa engleză. Această grevă va avea loc inclusiv la metroul din Londra, marți.

Sindicatele din căile ferate cer salarii mai mari și condiții mai bune de muncă. Greva din transporturi va bloca Marea Britanie marți, joi și sâmbătă, toată săptămâna. Este cea mai mare grevă din ultimele decenii.

Guvernul britanic răspunde că are planuri de urgenţă pentru a asigura transportul de medicamente, alimente și carburanți pe perioada grevei.

Liderii sindicatelor susţin că în ciuda crizelor din ultima perioadă, acționarii firmelor de transport au încasat sume uriaşe ca profit, în timp ce muncitorii au rămas cu aceleași salarii, cu care se descurcă din ce în ce mai greu, unii dintre ei riscând să-şi piardă chiar locurile de muncă, în urma unor posibile restructurări.

Transportul feroviar din Marea Britanie este privatizat, menționează reporterul corespondent al RRA. Inflația a ajuns la 10% și continuă să crească. Sindicaliştii cer salarii mai mari, care să compenseze în termeni reali inflaţia şi condiții mai bune de muncă. Și grevele, din păcate, vor avea urmări evidente asupra altor ramuri economice.

Greva, o pedeapsă pentru milioane de oameni nevinovați

Ministrul transporturilor, Grant Shapps, aminteşte că în perioada pandemiei, Guvernul a ajutat firmele feroviare cu subvenții de 16 miliarde de lire ca să păstreze toate locurile de muncă.

Ministrul îi acuză pe sindicalişti că prin greva lor, pedepsesc milioane de oameni nevinovaţi. Ministrul transporturilor spune că greva va afecta copiii care au examene sau persoane vulnerabile, care se bazează pe transportul public.

Sindicaliştii, pe de altă parte, dau vina pe politicieni, care refuză să participe la discuții în mod constructiv, pentru a se ajunge la o înțelegere. Reprezentanții sindicatului dau și exemple de muncitori din sistemul feroviar care lucrează cu normă întreagă şi care nu își permit să pună mâncare pe masă pentru familiile lor, având nevoie de ajutor de la bănci de alimente și organizaţii caritabile care ajută familii în dificultate.

Sindicaliștii feroviari nu sunt singurii nemulțumiți. Sindicate din învățământ și sănătate au anunţat că iau în considerare consultarea membrilor tuturor organizațiilor, în vederea declanşării unei greve generale în această toamnă.