International

Trucurile chinezilor în Ucraina! Cât îi va costa pe americanii

SUA și Rusia biden putin xi jinping (sursă foto: khaama.com)
sursă foto: khaama.com

Întreaga strategie de război a Chinei se bazează pe șiretlicuri și înșelăciune. „Tot războiul se bazează pe înșelăciune. Prin urmare, atunci când suntem capabili să atacăm, trebuie să părem incapabili; când ne folosim forțele, trebuie să părem inactivi; când suntem aproape, trebuie să facem inamicul să creadă că suntem departe; când suntem departe, trebuie să-l facem să creadă că suntem aproape”.

Textul de mai jos reprezintă o opinie a lui Rebekah Koffler, președintele Doctrine & Strategy Consulting, fost ofițer de informații al Departamentului de Apărare și autoarea cărții „Putin’s Playbook: Planul secret al Rusiei de a învinge America”, publicat de către cei de la FOX NEWS.

Acesta este un avertisment scris de renumitul strateg și general chinez antic Sun Tzu în lucrarea sa de referință, „Arta războiului”, cel mai vechi tratat cunoscut despre război și știința militară. Sun Tzu, a cărui lucrare datează din secolul al V-lea î.Hr. și care este studiată în prezent în academiile militare din întreaga lume, a subliniat importanța primordială a înșelăciunii și a surprizei în război. Până în prezent, strategii militari chinezi contemporani aderă cu religiozitate la îndrumările lui Sun Tzu. Întreaga filozofie de război a Chinei se axează pe acest precept, a învinge înseamnă să-ți păcălești inamicul. Cu alte cuvinte, victoria este posibilă doar dacă îți poți înșela adversarul.

Trucuri chinezești în războiul american

Iar păcălirea liderilor de la Washington este ceea ce a făcut Beijingul. Recenta ofensivă diplomatică a Chinei, menită să se poziționeze ca pacificator în Ucraina, nu este altceva decât o șmecherie inspirată de Sun Tzu. Scopul său este de a distrage atenția Washingtonului de la adevărata țintă a Chinei, Taiwanul, de a câștiga timp pentru a finaliza pregătirile de război și apoi de a lansa un atac surpriză. Șarada pacificatoare, inclusiv un plan de pace în 12 puncte, este menită să prindă Pentagonul cu garda jos, lăsând forțele americane să se agite.

Președintele chinez Xi Jinping s-a întâlnit cu președintele rus Vladimir Putin în martie și a avut o videoconferință cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski în luna aprilie, se presupune că pentru a promova o încetare a focului. Dar Beijingul știe foarte bine că nici Washingtonul și nici Kievul nu vor fi de acord să lase Rusia să păstreze 17-20% din teritoriul ucrainean pe care Moscova l-a confiscat, așa cum se prevede în plan. Xi știe că Putin nu poate renunța la acest război, al cărui rezultat este perceput ca fiind existențial de către Kremlin.

Moscova consideră că, fără a-și reface zona tampon de securitate strategică, din care face parte Ucraina, în opinia Moscovei, pierdută în urma prăbușirii URSS, Rusia va înceta să mai existe ca stat pe termen lung. Pierderea Ucrainei în NATO, conform raționamentului Moscovei, ar încuraja alte state post-sovietice, precum Georgia și Moldova, să devină membre ale unei alianțe pe care doctrina militară a Rusiei a clasificat-o ca fiind amenințarea de securitate numărul unu.

Joacă China teatru?

În ciuda teatrului de pacificator al Chinei, scopul real al Beijingului este de a menține conflictul dintre Rusia și Ucraina cât mai mult timp posibil. China beneficiază doar de faptul că ambii săi adversari principali percepuți, SUA și Rusia, își erodează arsenalele de luptă respective într-un război prin procură. În timp ce Moscova și Beijingul și-au unit în prezent forțele împotriva inamicului comun, SUA, în realitate Rusia și China sunt adversari și își dispută dominația în Eurasia.

„Experții” din establishment-ul de la Washington raționalizează că încetarea fluxului de armament în valoare de miliarde de dolari către Ucraina îi va da victoria lui Putin, încurajându-l pe Xi să invadeze Taiwanul. Sunt aceleași personaje care au greșit în toate celelalte probleme de politică externă, Afganistan, Iran, Libia, Siria și, bineînțeles, adevărata amenințare a Rusiei, concentrându-se în schimb pe farsa de coluziune fabricată de statul administrativ de securitate. Adevărul este că Xi nu are nevoie de nicio încurajare suplimentară pentru a pune în aplicare politica chineză veche de zeci de ani „O singură China”. Beijingul a jurat să „unifice” provincia renegată Taiwan cu China continentală încă din 1949, inclusiv prin forță.

Indiciile farsei

Ministrul chinez al apărării, generalul Li Shangfu, ne-a reamintit acest lucru. În cadrul unei întâlniri cu șeful apărării din Singapore, Ng Eng Hen, Li i-a spus omologului său singaporez că armata chineză nu va renunța „absolut deloc” la utilizarea forței în Taiwan. Apoi, Li și-a întărit avertismentul către Washington. În timpul Dialogului Shangri-La, o reuniune anuală a unora dintre cei mai importanți oficiali din domeniul apărării din lume, care are loc în Singapore, șeful apărării chineze a declarat că un război între China și Statele Unite ar fi un „dezastru insuportabil pentru întreaga lume”.

Analiștii establishmentului, care domină undele media de elită din SUA, au interpretat declarația lui Li ca pe un semn al recunoașterii de către Beijing a necesității ca Washingtonul și Beijingul să îmbunătățească relațiile care sunt „la un minim istoric”. Dar ceea ce Li făcea de fapt este ceea ce în domeniul serviciilor de informații se numește „mesaj strategic”. El avertiza Washingtonul să nu se amestece în sfera de influență percepută de China în Asia, pentru a nu suporta costuri „insuportabile”, scrie Rebekah Koffler pentru FOX NEWS.