Info Actual

Info Actual > Politică > Marile oraşe şi insule din Grecia intră într-o nouă ”normalitate”
Politică

Marile oraşe şi insule din Grecia intră într-o nouă ”normalitate”

Marile oraşe şi insule din Grecia intră într-o nouă ”normalitate” după ridicarea unora dintre măsurile de distanțare socială. Grecia încearcă să revină la normal și își reia activitatea economică. Frizeriile și saloanele de coafură, primele afaceri luate cu asalt de cetățeni.

516NAFTEMPORIKI (Grecia) – Respectarea măsurilor, păstrarea distanţei şi îngrijorarea compun imaginea primei zile de după relaxarea măsurilor în multe oraşe din Grecia. Lumea nu mai stă în casă, dar încearcă să rămână în siguranţă, protejându-se pe măsură ce se întoarce treptat la o “normalitate” nemaicunoscută. Primele afaceri s-au deschis, dar respectarea măsurilor de protecţie pare a determina noul comportament social al majorităţii covârşitoare a cetăţenilor.

În prima zi de relaxare a izolării, după şase săptămâni de măsuri restrictive, grecii au mers în număr mare la frizerii şi saloane de coafură, precum şi la primele magazine deschise într-o primă fază: florării, librării, magazine de articole sportive şi de aparatură electronică, unde s-au format cozi.

“Frizeriile, florăriile, librăriile s-au deschis din nou astăzi în cadrul relaxării treptate a măsurilor restrictive impuse în urmă cu şase săptămâni pentru a stopa extinderea coronavirusului”, se arată într-un reportaj al agenţiei Reuters. Autorităţile de poliţie au efectuat controale încă de dimineaţă în autobuze, staţii de metrou etc. pentru a se asigura că pasagerii poartă măşti. Autorităţile fac controale şi în magazine pentru a verifica dacă sunt respectate regulile de distanţare socială. Se preconizează ca şcolile, restaurantele şi barurile să reînceapă să funcţioneze în săptămânile următoare, iar hotelurile din luna iunie.

Agenţia Reuters comentează că Grecia doreşte cu disperare relansarea activităţii de afaceri, în contextul temerilor că pandemia de coronavirus va reduce dramatic veniturile din turism.

După ridicarea măsurilor se observă o creştere a circulaţiei pe străzile din Atena şi din alte mari orașe ale Greciei. În Patra, vremea frumoasă i-a îndemnat pe mai mulţi locuitori ai oraşului să iasă la plimbare în centru, pe trotuare şi în pieţele oraşului. Majoritatea celor care nu deţin autoturisme proprii au preferat ca mijloc de deplasare taxiul, chiar dacă în mijloacele de transport, şoferii şi pasagerii poartă măşti de protecţie şi în multe cazuri şi mănuşi.

În Heraklion, Creta, circulaţia a fost mai intensă pe străzi decât în urmă cu o zi, iar locuitorii au început să facă primele vizite la magazine, purtând măşti şi păstrând distanţa, dar sentimentul dominant este unul de precauţie şi îngrijorare. La saloanele de coafură şi frizerii, programările sunt făcute deja pentru multe zile de acum încolo.

Şi în insula Rhodos, “relaxarea” a venit cu măsuri sporite de protecţie, dar şi cu îngrijorare faţă de viitor. Cea mai mare parte din drumurile făcute de locuitori au fost către frizerii şi saloanele de înfrumuseţare, dar şi spre librării, magazine de optică medicală, de articole sportive şi aparatură electronică. Cozi numeroase s-au format şi în faţa agenţiilor bancare.

Majoritatea magazinelor rămân încă închise, dar proprietarii fac deja pregătiri pentru deschiderea lor, care va fi permisă în perioada următoare. Însă proprietarii de magazine sunt îngrijoraţi cu privire la comportamentul consumatorilor, având în vedere condiţiile economice.

Pe oamenii de afaceri, dar şi pe lucrătorii din Rhodos cel mai mult îi preocupă ce se va întâmpla cu sezonul turistic şi în ce condiţii va funcţiona, având în vedere că aproape toată economia locală este dependentă în mod direct de turism, lucru valabil şi pentru celelalte insule din sudul Mării Egee şi nu numai.