Actual

Martor sensibil în dosarul Elenei Udrea, ajuns gestionar al fondurilor PNRR

elena udrea
Arhivă/Puterea

Carmen Moraru, fost director în Ministerul Turismului în mandatul Elenei Udrea și „omul de încredere” în organizarea Galei Bute, a fost numită vineri de premierul Nicolae Ciucă secretar de stat la Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE). Decizia a fost publicată în Monitorul Oficial.

Carmen Moraru va coordona PNRR, iar ascensiunea ei până în acest vârf de carieră ridică semne de întrebare, după cum se arată într-o anchetă publicată în G4Media.

A participat la „încercarea nereușită” de a da un tun de 1,5 mil. euro

În ianuarie 2022, premierul Ciucă o numise pe Carmen Moraru în funcția de secretar general adjunct al Ministerului Energiei, la cererea ministrului Virgil Popescu.

În februarie 2022, Carmen Moraru a fost numită subsecretar de stat la Ministerul Cercetării, la cererea ministrului Marcel Boloș.

Boloș a luat-o după el pe Moraru, el fiind acum ministru al Investițiilor și Proiectelor Europene. Împreună, ei vor coordona alocarea și implementarea a 29,18 miliarde euro prin PNRR.

Carmen Moraru a avut funcție de conducere și în Ministerul Turismului, în mandatul Elenei Udrea, ocupându-se și de organizarea Galei Bute. Moraru s-a dovedit un bun colaborator al procurorilor în momentul în care s-a DNA a pornit dosarul „Gala Bute” și a primit statut de martor.

În 2013 însă, un raport OLAF citat de Gazeta Sporturilor arăta că Moraru a participat la încercarea nereușită de a deconta ilegal 1,5 milioane de euro din bani europeni pentru Gala Bute.

Susținută de grei

Tot în 2013, Carmen Moraru a fost angajată de Ramona Mănescu, ministru al Transporturilor, ca șef peste Direcția de verificare a corectitudinii folosirii banilor europeni în minister, potrivit Tolo.ro, citat de G4Media.

În 2018, ministrul PSD al Transporturilor, Lucian Șova, a promovat-o pe Carmen Moraru, desemnând-o vicepreședinte al grupului de lucru Working Party on Transport-Intermodal Questions and Networks, un format de lucru al UE, potrivit ziarului Puterea.